Google sada može da sinhronizuje lozinke i ključeve pristupa između Android i PC uređaja

Kako bi olakšao upotrebu ključeva i lozinki za pristup, Google je počeo da ih sinhronizuje između Android uređaja i desktop računara, uključujući i Windows PC.

Ova promena dolazi u okviru Google Password Manager-a, koji je ranije mogao da čuva ključeve pristupa samo za Android telefone, ali ih nije mogao direktno deliti sa vašim računarima.

Ograničenje je usporavalo šire usvajanje mehanizma lozinki – ključeva za pristup, najnovijeg napora tehnološke industrije da zameni tradicionalne lozinke. U četvrtak je Google objavio da je dodao mogućnost da desktop korisnici lako pristupe ključevima pristupa sa svojih Android uređaja.

“Do sada ste mogli da čuvate ključeve pristupa samo u Google Password Manager-u na Androidu,” objasnio je menadžer proizvoda Chrome-a, Chirag Desai, u blog postu. “Mogli ste da ih koristite na drugim uređajima, ali ste morali da skenirate QR kod koristeći Android uređaj.”

Zahvaljujući novom ažuriranju, Google Password Manager sada može da čuva ključeve pristupa sa Windows, macOS i Linux računara, kao i za Android uređaje, dok je podrška za ChromeOS laptopove trenutno u beta testiranju.

“Kada se jednom sačuvaju, automatski će se sinhronizovati između vaših uređaja, čineći prijavljivanje jednostavnim kao skeniranje otiska prsta,” rekao je Desai. PCMag je testirao ovu novu mogućnost kreiranjem ključeva pristupa za sajtove Best Buy i Amazon koristeći Android telefon. Zatim je naš Mac računar mogao da koristi iste ključeve pristupa preko Chrome pretraživača, što je znatno olakšalo proces prijavljivanja u odnosu na ručni unos lozinki.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Ovo unapređenje omogućava korisnicima da koriste pristupne ključeve sa različitih softverskih ekosistema, s obzirom na to da je Google Chrome pretraživač dostupan na više operativnih sistema. Microsoft Windows i Apple macOS i iOS takođe podržavaju ključeve pristupa, ali ih čuvaju unutar svojih softverskih ekosistema.

Kako bi zaštitio ključeve pristupa tokom procesa sinhronizacije, Google navodi da korisnicima može biti zatraženo da registruju i unesu PIN, kako bi pristupili ključevima između različitih uređaja. “Ovaj PIN dodaje nivo sigurnosti kako bi se osiguralo da su ključevi pristupa kodirani od početka do kraja i da im niko, čak ni Google, ne može pristupiti,” dodao je Desai.

Korisnici će moći da postave šestocifreni PIN ili da izaberu druge opcije. Google uvodi ovu mogućnost u trenutku kada usvajanje ključeva pristupa dobija na zamahu, naročito nakon što su sajtovi poput eBay-a, Target-a i Coinbase-a počeli da nude ovu opciju za prijavu, piše PCMag.

Source link

Kako bi olakšao upotrebu ključeva i lozinki za pristup, Google je počeo da ih sinhronizuje između Android uređaja i desktop računara, uključujući i Windows PC. Ova promena dolazi u okviru Google Password Manager-a, koji je…