Stellantis i fabrika za električna vozila

Stellantis, evropska matična kompanija američkih brendova Ram, Dodge, Chrysler i Jeep, preuređuje svoje fabrike u Mičigenu kako bi omogućila veću proizvodnju električnih vozila. 

PCPress.rs Image

Proizvođač automobila kaže da će uložiti više od 400 miliona dolara u tri objekta u Mičigenu kako bi podržao svoju „multienergetsku strategiju“, omogućavajući proizvodnju električnih i gasnih verzija istih vozila da se grade u istim objektima. Većina novca će se ubaciti u Sterling Heights Assembly Plant (SHAP), gde će predstojeći Ram 1500 Ramcharger iz 2025. godine, EV kamion sa proširenjem dometa na gas, biti napravljen zajedno sa verzijama pikapa sa motorima sa svim sagorevanjem. 

SHAP će takođe biti Stellantisova prva fabrika u SAD koja će proizvoditi potpuno električno vozilo, posebno potpuno električni Ram 1500 REV, koji je predviđen za isporuku do kraja godine. 

Investicije takođe idu ka pomoći u preosposobljavanju fabrike za sklapanje kamiona Warren kako bi se podržala proizvodnja budućeg električnog Jeep Wagoneer -a (možda Wagoneer S), jednog od četiri EV modela pod brendom planiranih za lansiranje pre kraja 2025. godine. Džipovi sa unutrašnjim sagorevanjem, uključujući Wagoneer, Wagoneer L, Grand Vago Wagoneer neer i Grand Wagoneer L, biće izgrađeni na istim linijama. 

Poslednji deo investicije će ići u fabriku motora u Dandiju, gde Stellantis planira da obnovi postrojenje kako bi mogao da zavari i testira nosače baterija za svoju STLA Frame arhitekturu za proizvodnju 2024. godine. STLA podržava Ram 1500 REV, Jeep Wagoneer S, Dodge Charger Daytona i druga električna vozila pod Stellantisom. 

A za 2026. fabrika će takođe obraditi prednje i zadnje grede okvira. Objekat takođe pravi gasne motore kao što je GME-T4 EVO za kasnije ove godine, zajedno sa drugim motorima i hibridnim delovima za lansiranje 2025. godine. 

Odvojeno od nove investicije, Stellantis takođe prima federalna sredstva za oživljavanje neaktivnih postrojenja u Indijani i Ilinoisu, deo fonda od 1,7 milijardi dolara koji je Bajdenova administracija objavila u julu.

Izvor: TheVerge

Source link

Stellantis, evropska matična kompanija američkih brendova Ram, Dodge, Chrysler i Jeep, preuređuje svoje fabrike u Mičigenu kako bi omogućila veću proizvodnju električnih vozila.  Proizvođač automobila kaže da će uložiti više od 400 miliona dolara u…