iPhone 16 serija podbacila u prvom vikendu prodaje, ali iznenadio je jedan model // IT VESTI



Ming-Chi Kuo, Apple analitičar iz kompanije TF International, jedan je od najcenjenijih analitičara koji prate tehnološkog giganta. Smatra se da Kuo ima besprekorne izvore unutar kompanije. U tvitu koji je objavio u nedelju, Kuo je napisao: „Analiza pre-order-a za prvi vikend iPhone 16: procenjuje se da je ukupno prodato oko 37 miliona uređaja; potražnja za Pro serijom manja od očekivane.“ S druge strane, prodaja iPhone 16 i iPhone 16 Plus modela bila je viša od brojeva iz prošle godine za iPhone 15 i iPhone 15 Plus.

Kuova analiza prednaručivanja za iPhone 16 seriju pokazuje:

– Prodaja iPhone 16 Pro Max modela pala je za 16% u poređenju sa prošlom godinom.
– Prodaja iPhone 16 Pro modela smanjena je za 27% u odnosu na prošlu godinu.
– Prodaja iPhone 16 Plus porasla je za 48% u poređenju sa prošlom godinom.
– Prodaja iPhone 16 povećana je za 10% u poređenju sa prošlom godinom.

Jedna stvar koja se može zaključiti iz ovih brojeva je da se potražnja za osnovnim modelima ove godine poboljšala više nego za Pro modele. Ukupno prodatih 37 miliona telefona predstavlja pad od 12,7% u odnosu na broj prodatih iPhone 15 modela tokom prvog vikenda prednaručivanja prošle godine.

Zahvaljujući većim proizvodnim prinosima za Tetraprism periskopsku kameru, koju Apple ove godine dodaje iPhone 16 Pro modelu, kompanija je uspela da poveća proizvodnju svog vodećeg iPhone 16 Pro Max modela na 6 miliona jedinica pre lansiranja, što predstavlja povećanje od 106% u odnosu na prošlu godinu. Kuo dodaje da veruje kako bi Apple mogao da pribegne agresivnijim proizvodnim strategijama sledeće godine ukoliko Apple Intelligence ne pomogne da se povećaju isporuke iPhone 16 modela do 2025. godine.

„Jedan od ključnih faktora za slabiju potražnju za iPhone 16 Pro serijom od očekivane je to što glavni adut, Apple Intelligence, nije dostupan odmah po lansiranju uz iPhone 16. Pored toga, intenzivna konkurencija na kineskom tržištu nastavlja da utiče na potražnju za iPhone uređajima.“ – Ming-Chi Kuo, Apple analitičar, TF International

Svi iPhone 16 modeli, kao i iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max, imaju 8 GB RAM-a, što znači da ovi modeli mogu podržati Apple-ovu AI inicijativu poznatu kao Apple Intelligence. Neke od novih AI funkcija neće biti dostupne za iPhone 15 Pro modele i iPhone 16 telefone do oktobra, kada će biti objavljen iOS 18.1. Neke funkcije neće biti dostupne do decembra, kada će biti izbačen iOS 18.2, dok će ostale funkcije biti dostupne naredne godine. Možete pogledati plan u ovom članku.

Ako želite da iskusite Apple Intelligence bez čekanja, oni koji kupe iPhone 16 model mogu instalirati iOS 18.1 beta verziju čim prime svoj uređaj. Ovo je moguće i za vlasnike iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max modela. Osim trajanja baterije, instaliranje iOS 18.1 Beta verzije na mom iPhone 15 Pro Max nije uzrokovalo nikakve probleme. Samo se pobrinite da napravite rezervnu kopiju telefona pre nego što instalirate Beta verziju.

Pre početka prednaručivanja prošlog petka, Apple je isporučio 4,2 miliona iPhone 16 jedinica, 1,3 miliona iPhone 16 Plus jedinica, 5,5 miliona iPhone 16 Pro jedinica i 6 miliona iPhone 16 Pro Max jedinica. Zbog manjeg broja prednaručivanja, vreme isporuke za iPhone 16 Pro modele bilo je kraće nego za iPhone 15 Pro uređaje prošle godine.

Source link

Ming-Chi Kuo, Apple analitičar iz kompanije TF International, jedan je od najcenjenijih analitičara koji prate tehnološkog giganta. Smatra se da Kuo ima besprekorne izvore unutar kompanije. U tvitu koji je objavio u nedelju, Kuo je…