Stare grafičke karte našle svoje mesto u svetu visoke mode – torbica od 65.000 US$

Kako možete ponovo upotrebiti stare grafičke kartice? Jedna istraživačica ih pretvara u torbe.

Theresa Barton, naučnica koja radi na AI platformi Databricks, prodaje svoje kreacije na sajtu GPUPurse.com. Ali kao i neke dizajnerske torbe iz sveta visoke mode, ove nisu jeftine; svaka košta 1.024 dolara.

Torbe ponovo koriste model Nvidia GT730 grafičke kartice, objavljen 2018. godine, iako je tehnologija još starija, budući da GeForce 700 serija datira iz 2014. godine. Polovne verzije ove kartice danas se mogu pronaći na internetu za 12 do 25 dolara.

Barton ugrađuje GPU-ove u pravougaonu torbicu sa kaišem. Na njenom sajtu kreacije su reklamirane kao “za one bogate GPU-ovima.” Prikačeni ventilator za hlađenje i dalje funkcioniše i može da se vrti.

U emailu za PCMag, Barton je rekla: „GPU torbe su teške za pravljenje jer ih etički nabavljam iz kontejnera data centara.“

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Što se tiče razloga za pravljenje torbi, Barton kaže: „Ne mogu tačno reći šta me motivisalo da ih napravim.“ Međutim, čini se da je fascinirana složenim procesom proizvodnje GPU čipova. 

„Proces proizvodnje GPU čipova je najsloženija mašina koju su ljudi ikada napravili,“ napisala je. „Ekstremno ultraljubičasto svetlo uzbuđuje čestice kalaja u plazmu topliju od munje! Izrezivanje nanometarskih krugova u silicijumske ploče debele jedan atom. Završni čip nije samo skup, već je i lep zbog koherencije retroreflektovanih svetlosnih talasa.“

Prema njenom sajtu, Barton planira da napravi samo 10 GPU torbi koristeći GT730. Ali to neće biti njen poslednji model. Na sajtu se najavljuje dolazak tašne napravljene od Nvidia H100, GPU-a namenjenog za enterprise upotrebu, koji se koristi za obučavanje novih AI modela. Ta torba će koštati neverovatnih 65.536 dolara, što je otprilike duplo više od cene samog GPU-a, prenosi PC Mag.

Source link

Kako možete ponovo upotrebiti stare grafičke kartice? Jedna istraživačica ih pretvara u torbe. Theresa Barton, naučnica koja radi na AI platformi Databricks, prodaje svoje kreacije na sajtu GPUPurse.com. Ali kao i neke dizajnerske torbe iz…