Izvršni direktor Telegram-a Pavel Durov progovorio nakon hapšenja // IT VESTI



Osnivač i izvršni direktor Telegrama, Pavel Durov, nazvao je svoje hapšenje od strane francuskih vlasti pogrešnim pristupom. U prvoj javnoj izjavi koju je Durov dao od svog hapšenja pre 12 dana, kritikovao je potez francuske vlade. On je rekao da, kada neka država ima problem sa internet uslugom, uobičajen način za rešavanje tog problema je pokretanje pravnih postupaka protiv same usluge.

„Korišćenje zakona iz ere pre pametnih telefona da bi se optužio izvršni direktor za zločine koje su počinile treće strane na platformi koju on upravlja je pogrešan pristup,” rekao je Durov u izjavi. Dodao je da je izgradnja tehnologije težak zadatak i da bi odgovornost inovatora za potencijalnu zloupotrebu njihovih alata demotivisala ljude da stvaraju nove tehnologije.

„…tvrdnje u nekim medijima da je Telegram neka vrsta anarhističkog raja nisu tačne. Svakog dana uklanjamo milione štetnih postova i kanala,” izjavio je Durov.

Zašto je Pavel Durov uhapšen?

Tridesetdevetogodišnji osnivač Telegrama, Durov, uhapšen je od strane francuske policije 25. avgusta. Optužen je za neodgovorno ponašanje u trenutku kada je njegova platforma korišćena za organizovani kriminal. Vlasti su navele da se Telegram koristi za deljenje uvredljivog sadržaja, trgovinu drogom, sajber maltretiranje i podršku terorizmu.

Prema izveštaju AFP-a, nalog za hapšenje Durova izdao je OFMIN, francusko državno telo koje radi na sprečavanju nasilja nad maloletnicima.

Ko je Pavel Durov?

Rusko-američki Durov je suosnivač aplikacije za društvene mreže Telegram. Aplikacija je vrlo popularna među korisnicima društvenih mreža i ima skoro 900 miliona korisnika širom sveta.

On je napustio Rusiju 2014. godine nakon što je odbio zahtev ruske vlade da ukloni opozicione grupe sa društvene mreže VKontakte, koju je takođe osnovao. Nakon toga se nastanio u Dubaiju.

Source link

Osnivač i izvršni direktor Telegrama, Pavel Durov, nazvao je svoje hapšenje od strane francuskih vlasti pogrešnim pristupom. U prvoj javnoj izjavi koju je Durov dao od svog hapšenja pre 12 dana, kritikovao je potez francuske…