Samsung napravio odlučujući proboj u tehnologiji ekrana za telefone koje neće biti potrebno puniti svakog dana

Samsung razvija OLED ekrane bez polarizacione folije, što će doneti novu eru štedljivih ekrana sa potrošnjom energije manjom od polovine trenutnih zahteva ekrana na postojećoj generaciji telefona. Ovaj važan uspeh postignut na polju razvoja ekrana naprednih karakteristika, javno je predstavio potpredsednik kompanije Samsung Display tokom izlaganja pod nazivom “Večna evolucija ekrana sa veštačkom inteligencijom” na sajmu IMID 2024.

U pitanju je izuzetno uzbudljiv događaj i važno dostignuće, jer ekrani i procesori telefona troše najveći deo baterije tokom rada. Slično je i sa prenosnim računarima. Ekran sa 50% manjom potrošnjom energije mogao bi značajno da poboljša trajanje baterije i autonomiju uređaja.

Potpredsednik Samsung Display odeljenja, koji je najavio ovu inovaciju, tvrdi da će novi štedljivi paneli omogućiti da flagship telefoni ne moraju da se pune svakodnevno i da će imati bateriju koja traje više od 24 sata, čak i pri intenzivnoj upotrebi.

Celo izlaganje je bilo postavljeno u kontekstu napajanja naredne generacije uređaja koji će biti zaduženi za veštačku inteligenciju. Slike kreirane generativnom AI tehnologijom zahtevaće ekrane veoma visoke definicije “koji mogu prirodno da prikažu detalje i suptilne razlike u bojama/sivim tonovima koje kamere u stvarnom svetu ne mogu da zabeleže,” tvrdi kompanija Samsung.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Istovremeno takvi ekrani će morati da budu tanki, lagani i fleksibilni za različite oblike uređaja. “Pored toga, biće potrebne razne funkcionalne karakteristike kao što je niska potrošnja energije kako bi AI servisi bili još efikasniji,” dodao je Samsungov potpredsednik za mobilne i IT ekrane.

Ovo zvuči kao namera da se smanjenje potrošnje energije od 50% na budućim štedljivim OLED panelima iz Samsunga, preusmeri na zahtevne AI proračune, umesto da se direktno poveća trajanje baterije. Nadamo se da će Samsung naći dobar balans između ove dve opcije, ali čak i ako nova tehnologija ekrana dovede do proizvodnje telefona koji ne moraju da se pune za vikend, biće veliki uspeh i od koristi svima koji puno koriste telefone na dnevnom nivou, prenosi Phone Arena.

Source link

Samsung razvija OLED ekrane bez polarizacione folije, što će doneti novu eru štedljivih ekrana sa potrošnjom energije manjom od polovine trenutnih zahteva ekrana na postojećoj generaciji telefona. Ovaj važan uspeh postignut na polju razvoja ekrana…