DLSS na Snapdragon 8 Gen 4 čipsetu bi mogao napraviti više problema nego koristi

Iako postoji mnogo opcija pri izboru najboljeg Android telefona za gejming, najmoćniji modeli imaju jednu zajedničku stvar: Snapdragon 8 Gen 3 čipset. Ovaj čip omogućava da Samsung, Nubia i Asus vodeći uređaji na polju mobilnog gejminga, bez problema pokreću najzahtevnije Android igre. Ipak, kao što smo primetili prošle godine, teško je iskoristiti maksimalni potencijal čipseta kada Android igre ne mogu da ga dovedu do njegovih krajnjih granica mogućnosti.

Tu na scenu stupa Snapdragon 8 Gen 4, koji će Qualcomm predstaviti na godišnjem Snapdragon Summitu u oktobru. Iako još nemamo zvanične specifikacije, pouzdani izvori su objavili informacije o performansama i zahtevima za napajanje predstojećeg čipseta.

Iako mnoge vesti u vezi sa izlaskom novog procesora izazivaju uzbuđenje, ne može se poreći da smo u eri kada ne dobijamo odgovarajuću vrednost od hardvera u našim telefonima. Dok ovo definitivno nije bio problem sa Snapdragonom 8 Gen 3, Gen 4 čipset bi mogao izazvati više problema nego koristi.

Da li su Android telefonima uopšte potrebni dodatni DLSS frejmovi?

Deep Learning Super Sampling (DLSS) debitovao je sa Nvidia-inom GeForce RTX 2080 grafičkom karticom 2018. godine. Ova funkcija uzima slike niske rezolucije i koristi veštačku inteligenciju (AI) da ih unapredi na višu rezoluciju. U teoriji, to smanjuje opterećenje hardvera vaše grafičke kartice i poboljšava maksimalni broj frejmova. DLSS generisanje dodatnih frejmova (ili DLSS 3.5) lansirana je sa GeForce RTX 4090 i 4080 grafičkom karticom 2022. godine, omogućavajući AI-u da generiše nove frejmove, a ne samo da skalira rezoluciju postojećih.

Međutim, ova tehnologija dolazi s određenim troškovima. Pri manjem frejmrejtu, greške u generisanju frejmova postaju primetne, a AI alati često prave greške. Dakle, vredi je koristiti samo ako već imate dovoljno visok broj frejmova.

Šta to sve znači za naše telefone? U kratkim crtama, praktično ništa. Većina Android telefona ne zahteva poboljšanje performansi za igranje Android igara. Namenski gejming telefoni su u opasnosti da postanu zastareli.

Dakle, koja je svrha poboljšanja performansi kada mobilne igre već dobro funkcionišu na današnjem hardveru? Pošto smo utvrdili da nam nisu potrebna dodatna poboljšanja u frejmrejtu naših današnjih mobilnih igara, šta je sa druge strane sa uštedom u potrošnji energije kroz manje angažovanje jakog hardvera? To bi sigurno trebalo da znači bolje trajanje baterije ako našim GPU-ovima na telefonima ne treba toliko energije za pokretanje igara? Pa, možda nije tako.

Snapdragon 8 Gen 4 bi mogao zahtevati bateriju koju većina Android telefona danas nema

Pojedine glasine ukazuju na to da bi Snapdragon 8 Gen 4 čipset mogao zahtevati bateriju od preko 6,000 mAh za celodnevnu upotrebu. Ovo je ogroman kapacitet. Trenutno čak ni najbolji Android telefoni po pitanju trajanja baterije nemaju bateriju većeg kapaciteta od 5,500 mAh.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Iako bi DLSS tehnologija na mobilnim telefonima teoretski mogla smanjiti opterećenje hardvera i povećati broj frejmova u našim mobilnim igrama, povećana potrošnja energije Gen 4 čipseta bi lako mogla poništiti efekte ove prednosti. Veća baterija takođe znači da je potrebno više prostora u telefonu i povećava se rizik od pregrevanja.

Da li će Snapdragon 8 Gen 4 čipset doneti prednost našem mobilnom gejming iskustvu?

Android gejming se trenutno nalazi u čudnom prostoru. Iako izbor igara nikada nije bio bolji, od strimovanja AAA igara putem Xbox Game Pass-a do sjajnih besplatnih igara, ne postoji jasna vizija budućnosti. Apple sklapa ekskluzivne ugovore za objavljivanje AAA igara na App Store-u kako bi pokazao svoj najnoviji hardver, dok programeri tretiraju Android igre kao naknadnu stvar u svojoj ponudi.

Nove funkcije Snapdragon 8 Gen 4 čipseta deluju u najmanju ruku nepotrebno kada je postojeći hardver godinama ispred najzahtevnijih Android igara. Ove informacije su za sada samo glasine. Moramo sačekati zvanične specifikacije i benchmark testove pre nego što odlučimo kako će to uticati na naše gejming iskustvo. Ako želite najbolje gejming iskustvo na mobilnom uređaju, nema mnogo  svrhe gledati unapred, bar tako izgleda u ovom trenutku, piše Android Police.

Source link

Iako postoji mnogo opcija pri izboru najboljeg Android telefona za gejming, najmoćniji modeli imaju jednu zajedničku stvar: Snapdragon 8 Gen 3 čipset. Ovaj čip omogućava da Samsung, Nubia i Asus vodeći uređaji na polju mobilnog…