TikTok prikazuje manje “anti-kineskog” sadržaja od drugih mreža, tvrdi istraživanje

Studija koju je sprovela Network Contagion Research Institute (NCRI) na Univerzitetu Rutgers otkrila je da su video snimci koji osuđuju ili negativno prikazuju kršenja ljudskih prava u Kini ređe dostupni na TikTok-u u poređenju sa drugim rivalima, kao što su Instagram i YouTube. Ovi rezultati sugerišu da korisnici TikTok-a možda dobijaju nepotpunu sliku o istoriji Kine kada pretražuju ključne termine ili fraze.

Prema studiji, američki korisnici TikTok-a koji pretražuju termine poput „Tiananmen“, „Tibet“ i „Uyghur“ — reči koje su često korišćene u propagandi Kineske komunističke partije — vide manje sadržaja koji je „anti-kineski“ nego što je slučaj sa istim pojmovima pretrage na Instagramu i YouTube-u.

TikTok algoritam prikazuje veći procenat pozitivnog sadržaja o Kini

Analitičari NCRI-a su kreirali 24 nova naloga na TikTok-u, Instagramu i YouTube-u kako bi replicirali iskustvo američkih tinejdžera koji se prijavljuju na društvene mreže. Kada su pretraživali ključne reči često povezane sa kršenjem ljudskih prava u Kini, TikTok-ov algoritam je prikazao veći procenat pozitivnog, neutralnog ili irelevantnog sadržaja u poređenju sa Instagramom i YouTube-om.

„Ono što izdvaja TikTok je da je tačne informacije o kršenjima ljudskih prava u Kini najuspešnije potisnute na ovoj platformi,“ rekao je Joel Finkelstein, direktor i glavni naučni službenik NCRI-a.

TikTok-ov portparol je osporio nalaze NCRI-a, rekavši da kreiranje novih naloga i pretraživanje ovih ključnih reči ne odražava stvarno korisničko iskustvo na aplikaciji. Takođe je ukazao da je TikTok novija usluga u poređenju sa rivalima i da su se neki od incidenata dogodili pre nego što je TikTok postojao.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

„Ovaj nerecenzirani, pogrešno izveden eksperiment je očigledno napravljen da bi se došlo do lažnog, unapred određenog zaključka,“ rekao je portparol TikTok-a u izjavi.

TikTok, u vlasništvu kompanije ByteDance sa sedištem u Pekingu, suočava se sa intenzivnim nadzorom američkih zakonodavaca i regulatora zbog zabrinutosti oko uticaja kineske vlade na aplikaciju i potencijalne pretnje po nacionalnu bezbednost. Ranije ove godine, predsednik Joe Biden je potpisao zakon koji primorava ByteDance da proda aplikaciju do 19. januara ili će se suočiti sa zabranom u SAD-u.

TikTok je podneo tužbu protiv američke vlade kako bi poništio zakon, tvrdeći da Kongres nije potkrepio svoje tvrdnje da aplikacija predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost.

NCRI istraživači su priznali da njihova studija ne pokazuje „definitivan dokaz“ da je kineska vlada ili zaposleni u TikTok-u namerno manipulisali algoritmom. Hashtagovi su dodati sadržaju od strane korisnika. Analiza se nadovezuje na prethodne nalaze NCRI-a da TikTok pojačava ili smanjuje vidljivost sadržaja u zavisnosti od toga da li se usklađuje sa interesima kineske vlade, piše Miami Herald.

Source link

Studija koju je sprovela Network Contagion Research Institute (NCRI) na Univerzitetu Rutgers otkrila je da su video snimci koji osuđuju ili negativno prikazuju kršenja ljudskih prava u Kini ređe dostupni na TikTok-u u poređenju sa…