Apple bi mogao naplaćivati 20$ za Apple Inteligence AI funkcije

Apple bi mogao naplaćivati svojim korisnicima do 20 dolara za napredne funkcije veštačke inteligencije, jer kompanija želi da podstakne rast svog unosnog poslovanja sa uslugama.

Kupertinski gigant planira da uvede Apple Intelligence, svoj predstojeći AI sistem, na neke od svojih uređaja kasnije ove godine.

Kada je Apple najavio svoj AI sistem u junu, kompanija je obećala poboljšan Siri glasovni asistent, kao i funkcije koje uključuju automatsko generisanje emailova i slika. Dok će ove funkcije biti uvedene postepeno (regioni kao što su Kina i Evropa inicijalno neće imati pristup),  Apple bi mogao naplaćivati pretplatu za naprednije aplikacije, rekli su analitičari.

Neil Shah, partner u Counterpoint Research-u, rekao je da je ulaganje u AI skupo i da će Apple želeti da prenese taj trošak na svoje korisnike.

„Softver i usluge čine Apple-ov model pretplate Apple One unosnijim“, rekao je Shah za CNBC u intervjuu prošle nedelje.

Korišćenje Apple Intelligence funkcija znači mesečnu pretplatu?

Apple One košta 19,95 dolara mesečno i daje korisnicima pristup raznim Apple uslugama, uključujući Apple Music.

Shah je rekao da bi Apple mogao naplaćivati između 10 i 20 dolara za Apple Intelligence, potencijalno kao deo Apple One, za naprednije AI funkcije.

Apple-ova divizija usluga donela je 24,2 milijarde dolara u drugom kvartalu, čineći je jedinstvenom jer mnoge druge hardverske kompanije nisu uspele da unovče softver.

„Apple je jedna od retkih kompanija sa povezanim uređajima koja je uspešno unovčila usluge sa dodatom vrednošću koje nudi“, rekao je Ben Wood, šef istraživanja u CCS Insight, za CNBC ove nedelje.

„Kao rezultat toga, postavili su presedan kod svojih korisnika da moraju da plaćaju za naprednije usluge. Na osnovu toga, ne može se isključiti mogućnost da Apple odluči da naplaćuje za napredne funkcije unutar svog Apple Intelligence paketa.“

Wood je dodao da bi Apple Intelligence mogao omogućiti američkom gigantu da lansira paket pretplatničkih usluga sa raznim uslugama po jedinstvenoj ceni.

„Ali isto tako, Apple će biti nevoljan da razblaži prihod od pojedinačnih pretplatničkih proizvoda“, rekao je Wood.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Nije neuobičajeno da tehnološke kompanije naplaćuju svoje AI usluge. OpenAI, na primer, ima pretplatu za naprednije ChatGPT funkcije, a Microsoft naplaćuje za svoj AI Copilot alat.

Apple-ov najveći rival Samsung, koji je već počeo da uvodi svoje usluge veštačke inteligencije poznate kao Galaxy AI, još uvek razmatra različite modele prihoda za svoj softver, rekao je za CNBC prošlog meseca šef njihove mobilne divizije.

Za Apple, AI pruža priliku da dodatno zadrži svoju već lojalnu bazu korisnika, prema Shah-u, jer će Apple Intelligence učiti iz korisnikovog ponašanja i postajati sve personalizovaniji, prenosi CNBC.

„Lepota AI-a je u tome što, kako ga više koristite, on više uči o vama, i postajete vezani za sam model jer ne možete preneti svoj model sa Apple-a na Android“, rekao je Shah.

„To je ono gde počinjete da koristite više i više, navikavate se na to, i tu Apple počinje da unovčava.“

Source link

Apple bi mogao naplaćivati svojim korisnicima do 20 dolara za napredne funkcije veštačke inteligencije, jer kompanija želi da podstakne rast svog unosnog poslovanja sa uslugama. Kupertinski gigant planira da uvede Apple Intelligence, svoj predstojeći AI…