Turska blokirala Instagram // IT VESTI


Turska je blokirala pristup Instagramu za svojih 85 miliona ljudi, saopštila je u petak ujutru Državna uprava za informacione i komunikacione tehnologije.

„Instagram.com je blokiran odlukom od 02/08/2024,“ prenose lokalni mediji objavu sa vebsajta uprave. Prema turskim medijima, aplikacija za deljenje fotografija ima više od 50 miliona korisnika u zemlji.

Turska vlada nije otkrila razlog za zabranu niti koliko će dugo trajati. Međutim, izveštaji sugerišu da je zabrana odgovor na uklanjanje postova povezanih sa smrću vođe Hamasa Ismaila Haniyeha sa platforme koja je u vlasništvu kompanije Meta.

Turski list Daily Sabah, koji obično podržava vladinu politiku, napisao je u naslovu da je zabrana uvedena „zbog uklanjanja postova o Haniyehu,“ misleći na postove korisnika iz zemlje koji izražavaju saučešće zbog smrti vođe Hamasa u sredu.

Haniyeh, šef političkog krila palestinske militantne organizacije, ubijen je u eksploziji u Teheranu dok je bio u poseti povodom inauguracije novog predsednika Irana. Iranski zvaničnici i Hamas krive Izrael za ono što nazivaju atentatom, dok je Izrael odbio da komentariše.

Fahrettin Altun, šef turske predsedničke komunikacije i pomoćnik turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, u sredu je kritikovao Instagram, optužujući ga za cenzuru.

U dugom postu na platformi X, žaleći zbog smrti „našeg dragog brata Ismaila Haniyeha“, Altun je napisao: „Takođe snažno osuđujem društvenu mrežu Instagram koja aktivno sprečava ljude da objavljuju poruke saučešća povodom smrti vođe Hamasa Haniyeha, bez navođenja bilo kakvih kršenja pravila.”

„Ovo je cenzura, čista i jednostavna,“ dodao je. „Branićemo slobodu govora protiv ovih platformi koje su mnogo puta pokazale da su prvenstveno u službi globalnog eksploatativnog sistema nepravde.”

CNBC je kontaktirao kompaniju Meta za komentar.

Za razliku od SAD i mnogih njihovih zapadnih saveznika, Turska ne smatra Hamas terorističkom organizacijom. Turska vlada dugo je bila glasni kritičar izraelske vojne ofanzive u Gazi i okupacije palestinskih teritorija — iako održava diplomatske i ekonomske odnose sa Izraelom — a turski predsednik Erdogan opisuje Hamas kao „borce za oslobođenje.”

Source link

Turska je blokirala pristup Instagramu za svojih 85 miliona ljudi, saopštila je u petak ujutru Državna uprava za informacione i komunikacione tehnologije. „Instagram.com je blokiran odlukom od 02/08/2024,“ prenose lokalni mediji objavu sa vebsajta uprave.…