Nvidia na meti istrage zbog monopolske taktike u vezi prodaje AI GPU-ova

Ministarstvo pravde SAD (DoJ) pokrenulo je istragu protiv kompanije Nvidia zbog optužbi da kompanija potencijalno zloupotrebljava svoju dominantnu poziciju na tržištu AI procesora.

Istraga se fokusira na to da li poslovna praksa kompanije Nvidia nepravedno ograničava konkurenciju prisiljavanjem kupaca da kupuju proizvode u paketima ili korišćenjem taktike prinude kako bi prestali da posluju sa njenim konkurentima.

Navodno, DoJ istražuje da li je Nvidia pretila da će kazniti kupce koji kupuju njihove AI procesore od konkurenata kao što su AMD i Intel ili manjih firmi time što će odlagati isporuke njihovih dugoočekivanih narudžbina.

Takva praksa bi mogla jasno ugušiti konkurenciju i na kraju ograničiti opcije na tržištu AI procesora. Međutim, Nvidia negira da je ikada i prema bilo kome primenjivala takav vid ucene i poslovne prakse, te tvrdi da ravnopravno isporučuje GPU-ove između svojih kupaca.

SAD istražuju tvrdnje o Nvidia zloupotrebi dominantne AI tržišne pozicije

DoJ je navodno kontaktirao konkurente kompanije Nvidia, uključujući AMD, kako bi pribavio informacije o pritužbama. Takođe, istraga se bavi optužbama da je Nvidia vršila pritisak na kompanije koje se bave cloud uslugama da kupuju više proizvoda u paketu, kao što su A100 ili H100 GPU-ovi za AI i HPC radna ookruženja zajedno sa Mellanox mrežnom opremom, čime je svesno i sa namerom ograničila njihov izbor opreme. DoJ takođe istražuje tvrdnje da je Nvidia možda nametala veće cene za mrežnu opremu kupcima koji se odluče za konkurentske AI čipove kao što su AMD i Intel.

Nvidia trenutno drži značajan deo tržišta AI procesora, prema nekim analitičarima približno 80%. Ovako dominantna uloga je izazvala zabrinutost među konkurencijom i regulatornim državnim telima, koji brinu o uticaju kompanije na tržišnu dinamiku. Tekuća istraga ima za cilj da utvrdi da li akcije kompanije Nvidia predstavljaju zloupotrebu ove tržišne moći.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

U odgovoru na istragu, Nvidia je izjavila da posluje u skladu sa zakonskim okvirima, naglašavajući svoju posvećenost pružanju proizvoda na transparentan način na različitim platformama, uključujući cloud i on-premises rešenja.

Kompanija je izrazila spremnost da sarađuje sa istragom i pruži potrebne informacije regulatorima. Istraga DoJ-a protiv kompanije Nvidia sledi nakon slične istrage od strane francuskih vlasti. Francuska agencija za konkurenciju zabrinuta je da AI sektor suštinski zavisi od Nvidia procesora koji koriste njihovu CUDA softversku tehnologiju, prenosi Tomshardware.

Source link

Ministarstvo pravde SAD (DoJ) pokrenulo je istragu protiv kompanije Nvidia zbog optužbi da kompanija potencijalno zloupotrebljava svoju dominantnu poziciju na tržištu AI procesora. Istraga se fokusira na to da li poslovna praksa kompanije Nvidia nepravedno…