Widelands – strateška igra izgradnje carstva

Widelands je besplatna klasična real-time strategija otvorenog koda. Postoji u verzijama za Windows, macOS i Linux.

Šta je Widelands?

Imali smo i ranije prikaze interesantnih i kvalitetnih igara koje su besplatne. Primeri toga su: Team Fortress 2, Krunker, Valorant, Unturned, ali ovo je prva real-time strategija o kojoj pišemo. Inspirisana je starom igrom Settlers II i podseća na Stronghold.

Ovo je strateška igra koja ne donosi samo vojne sukobe. Ima duboko razrađen sistem ekonomije i strategije. Dešava se u realnom vremenu, ali ne prebrzo, tako da potezi mogu da se planiraju. Widelands je zasnovan na izgradnji i upravljanju složenim ekonomskim sistemom. Počinje se sa malim naseljem od kojeg nastaje civilizacija proizvodnjom, izgradnjom puteva i istraživanjem tehnologija.

Multiplejer funkcioniše preko lokalne mreže ili interneta. Protivnici mogu biti drugi igrači ili veštačka inteligencija. U modu za jednog igrača ima puno različitih kampanja i mapa koje variraju u veličini i složenosti. Uz igru je priložen i editor mapa. Pozicija se snima automatski u proizvoljnim intervalima. I brzina događaja (poteza) u igri može da se podešava.

Grafika igre je ispod aktuelnih standarda, ali je njena arhaičnost na poseban, nostalgičan način lepa, a istovremeno toleriše korišćenje starijih kompjutera. Primenjen je 2D izometrijski prikaz sa relativno detaljnim teksturama i dvodimenzionalnim sprite-ovima. Muzika se ne ističe, ali doprinosi atmosferi. Postoji opcija izbora jednog od tridesetak jezika, među kojima je i srpski. Međutim, većina prevoda je urađena samo delimično.

Widelands možete sami nadograđivati i menjati, stvarajući nove klanove ili cele nove svetove koji funkcionišu po pravilima koje im vi zadate. Ovo je igra otvorenog koda koja ima veliku zajednicu programera i korisnika. Zato se stalno pojavljuju nove mape i kampanje sa originalnim idejama.

Widelands- Example

Kako se igra Widelands?

Oni koji su igrali Settlers II lako će razumeti Widelands, jer su zasnovani na sličnim principima. Korisničko okruženje je jednostavno, pa je proces učenja pravila i načina igranja kratak i relativno lak. Detaljan opis je dat na wiki stranici Widelands-a. Ako vam nešto nije jasno pomoć možete dobiti u svakom trenutku pritiskajući taster F1.

Widelands nudi četiri jedinstvene frakcije: Varvari, Carstvo, Atlantiđani, Frizijci i Amazonke. Svaka frakcija ima svoje specifične zgrade, jedinice i ekonomske lance. Resursi su drvo, kamen, hrana i metali. Njihova proizvodnja i upotreba mora biti uravnotežena. Nekih ima u neograničenoj količini (drvo), a drugi moraju da se štede (kamen). Osnovne zgrade koje se postavljaju su Pilana, Kamenolom, Farma i Bunar, a napredne: Kovačnica i Kasarna.

Morate ekonomisati resursima i stvarati funkcionalne proizvodne lance: prikupljanje – obrada – korišćenje. Građevine se povezuju putevima, da bi se resursi mogli prenositi. Razvijen sistem puteva je najvažniji u igri i tome treba posvetiti posebnu pažnju.

Počinjete kao vođa malog klana. Neki pripadnici drugih klanova koje srećete mogu biti prijateljski nastrojeni prema vama, neki ne. Zato vojska mora da se sprema za sukob. Ne izdaju se pojedinačne naredbe članovima klana, već se odredi šta i gde treba da se uradi, a radnici ili ratnici sami dolaze da obave posao. Teritorija se proširuje izgradnjom vojnih zgrada. Mudro je pre početka neke radnje upoznati dobro svoje potencijale, a još više mogućnosti i osobine vaših protivnika. Svako ima svoje prednosti i mane.

Widelands je moderna igra koja se vraća osnovama strategije. Puno pažnje je posvećeno detaljima, što nije čest slučaj u besplatnim igrama. Ljubitelji žanra će uz ovu igru imati puno sati zabave. Preuzmite Widelands i započnite svoju avanturu izgradnje carstva već danas!

Platforma:
Windows, macOS i Linux

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

Loading…


Source link

Widelands je besplatna klasična real-time strategija otvorenog koda. Postoji u verzijama za Windows, macOS i Linux. Šta je Widelands? Imali smo i ranije prikaze interesantnih i kvalitetnih igara koje su besplatne. Primeri toga su: Team Fortress 2,…