Nema popravke za Intel-ove CPU-ove 13. i 14. generacije koji se ruše


U ponedeljak se činilo da konačno stiže kraj problemima sa nestabilnošću Intelovih desktop procesora – kompanija je potvrdila da će u sredini avgusta objaviti zakrpu koja bi trebalo da reši „glavni uzrok“ problema sa izlaganjem povišenom naponu. Međutim, ako vaš 13. ili 14. Gen Intel Core procesor već ima problema sa padanjem sistema, ta zakrpa navodno neće pomoći.

Prema izveštaju Tom’s Hardware, bilo kakvo oštećenje procesora je nepopravljivo, a Intelov portparol to nije demantovao. Intel je „uverena“ da će zakrpa sprečiti dalje probleme. (Kao dodatna preventivna mera, trebalo bi da ažurirate BIOS matične ploče što pre.) Ali, ako je vaš procesor već oštećen, najbolje rešenje je zamena umesto podešavanja BIOS postavki.

Intel takođe potvrđuje da previsoki naponi nisu jedini razlog zašto neki od ovih čipova otkazuju. Portparol kompanije Thomas Hannaford je potvrdio da je to primarni uzrok, ali kompanija i dalje istražuje. Intelov menadžer zajednice Lex Hoyos je takođe otkrio da se neki problemi sa nestabilnošću mogu povezati sa problemom oksidacije u proizvodnji koji je rešen prošle godine.

Ovo postavlja mnoga pitanja. Da li će Intel povući ove čipove? Produžiti garanciju? Zameniti ih bez pitanja? Zaustaviti prodaju kao što je AMD upravo uradio sa Ryzen 9000? Identifikovati problematične serije sa defektom u proizvodnji?

The Verge je pitao Intel ova pitanja, a odgovori koje smo dobili možda vam se neće svideti.

Intel nije zaustavio prodaju niti povukao bilo kakav inventar. Neće biti povlačenja proizvoda. Kompanija trenutno ne komentariše da li ili kako bi mogla produžiti garanciju. Nije podelila procene sa The Verge o tome koliko čipova je verovatno nepovratno pogođeno, niti je objasnila zašto nastavlja da prodaje ove čipove pre nego što se objavi zakrpa.

Intel još uvek ne govori kako će raditi zamene u garantnom roku, osim da ponovo pokušate sa korisničkom podrškom ako ste prethodno odbijeni. Nije objasnila kako će kontaktirati korisnike ovih čipova da ih upozori na problem.

Ali Intel nam je rekao da je „uverena“ da ne treba da brinete o nevidljivom oštećenju. Ako trenutno ne doživljavate probleme, zakrpa „će biti efikasno preventivno rešenje za procesore koji su već u upotrebi“. (Ako ne znate da li imate problema, Intel trenutno predlaže Robeytech test.)

I, možda prvi put, Intel je potvrdio koliko širok ovaj problem može biti. Povišeni naponi bi mogli potencijalno uticati na bilo koji 13. ili 14. Gen desktop procesor koji troši 65W ili više, ne samo na najjače i9 čipove za koje se inicijalno činilo da imaju problem.

Evo pitanja koja je The Verge postavio Intelu i odgovora koje smu dobili putem e-maila od Intelovog Hannaforda:

Koliko čipova Intel procenjuje da je verovatno nepovratno pogođeno ovim problemima?

Intel Core 13. i 14. generacije desktop procesora sa baznom snagom od 65W ili više – uključujući K/KF/KS i 65W non-K varijante – mogli bi biti pogođeni problemom povišenih napona. Međutim, to ne znači da su svi navedeni procesori pogođeni (ili će biti) problemom povišenih napona.

Intel nastavlja sa validacijom kako bi osigurao da su scenariji nestabilnosti prijavljeni Intelu u vezi sa Core 13. i 14. Gen desktop procesorima rešeni.

Za korisnike koji doživljavaju ili su doživeli simptome nestabilnosti na svojim 13. ili 14. Gen desktop procesorima, Intel nastavlja savetovati da se obrate Intel korisničkoj podršci za dalju pomoć. Takođe, ako su korisnici doživeli ove simptome nestabilnosti na svojim 13. ili 14. Gen desktop procesorima, ali su im zahtevi za RMA (povrat robe) odbijeni, savetujemo da se ponovo obrate Intel korisničkoj podršci za dalju pomoć i rešenje.

Da li će Intel povući ove čipove?

Ne.

Da li će Intel proaktivno upozoriti kupce ovih čipova o znakovima upozorenja ili da je ovo ažuriranje potrebno? Ako da, kako će ih upozoriti?

Intel planira da objavi proizvodno mikrokod ažuriranje OEM/ODM kupcima do sredine avgusta ili pre i podeliće dodatne detalje o mikrokod zakrpi u to vreme.

Intel istražuje opcije za lako identifikovanje pogođenih procesora na korisničkim sistemima. U međuvremenu, kao opštu najbolju praksu, Intel preporučuje da korisnici poštuju Intel Default Settings na svojim desktop procesorima, zajedno sa ažuriranjem BIOS-a.

Da li je Intel zaustavio prodaju i/ili obavio povrat inventara iz kanala dok validira ažuriranje?

Ne.

Da li Intel predviđa da će popravka biti efikasna za čipove koji su već u upotrebi, ali još ne pokazuju simptome (tj. nevidljiva degradacija)? Da li ti CPU-ovi samo čekaju da se pokvare?

Intel je uveren da će mikrokod zakrpa biti efikasno preventivno rešenje za procesore koji su već u upotrebi, iako validacija nastavlja da osigurava da su scenariji nestabilnosti prijavljeni Intelu u vezi sa Core 13. i 14. Gen desktop procesorima rešeni.

Intel istražuje opcije za lako identifikovanje pogođenih ili rizičnih procesora na korisničkim sistemima.

Moguće je da će zakrpa pružiti neka poboljšanja nestabilnosti trenutno pogođenim procesorima; međutim, korisnici koji doživljavaju nestabilnost na svojim 13. ili 14. Gen desktop procesorima trebaju kontaktirati Intel korisničku podršku za dalju pomoć.

Da li će Intel produžiti garanciju na ove 13. i 14. Gen delove, i na koliko dugo?

[Još nema odgovora.]

S obzirom na to koliko je bilo teško za Intel da identifikuje ovaj problem, koji dokaz će korisnici morati da prilože da bi dobili RMA? (Koliko će Intel biti popustljiv?)

[Još nema odgovora.]

Šta će Intel uraditi za kupce 13. Gen procesora nakon što zalihe 13. Gen delova nestanu? Poslednje isporuke su trebale da se završe prošlog meseca, kako čitam.

Intel je posvećen da osigura da svi kupci koji su ili trenutno doživljavaju simptome nestabilnosti na svojim 13. i/ili 14. Gen desktop procesorima budu podržani u procesu zamene. Ovo uključuje rad sa Intelovim maloprodajnim i kanal partnerima kako bi se osiguralo da krajnji korisnici budu zbrinuti u vezi sa simptomima nestabilnosti sa svojim Intel Core 13. i/ili 14. Gen desktop procesorima.

Šta će Intel uraditi za kupce 14. Gen procesora nakon što zalihe 14. Gen delova nestanu?

Isto kao gore.

Da li će čipovi za zamenu/RMA biti isporučeni sa unapred primenjenim mikrokod ažuriranjem počevši od avgusta? Da li Intel još uvek isporučuje čipove za zamenu pre tog ažuriranja?

Intel će primenjivati mikrokod na 13./14. Gen desktop procesore koji još nisu isporučeni kada se proizvodna zakrpa objavi OEM/ODM partnerima (ciljajući sredinu avgusta ili pre). Za 13./14. Gen desktop procesore koji su već u upotrebi, korisnici će morati primeniti zakrpu putem BIOS ažuriranja kada bude dostupna.

Šta korisnici mogu učiniti da uspore ili zaustave degradaciju pre nego što mikrokod ažuriranje bude dostupno?

Intel preporučuje da korisnici poštuju Intel Default Settings na svojim desktop procesorima, zajedno sa ažuriranjem BIOS-a. Kada mikrokod zakrpa bude objavljena Intel partnerima, savetujemo korisnicima da provere za relevantna BIOS ažuriranja.

Hoće li Intel podeliti specifične datume proizvodnje i serijske brojeve za oksidovane procesore kako bi kritične firme mogle selektivno zameniti te čipove?

Intel će nast

aviti da radi sa svojim kupcima na prijavama vezanim za oksidaciju i osigurati da budu potpuno podržani u procesu zamene.

Zašto Intel veruje da problemi sa nestabilnošću ne utiču na mobilne čipove za laptope?

Intel nastavlja svoje istraživanje kako bi osigurao da su scenariji prijavljene nestabilnosti na Intel Core 13. i 14. Gen procesorima pravilno adresirani. Ovo uključuje kontinuiranu analizu kako bi se potvrdili primarni faktori koji sprečavaju da procesori 13. i 14. generacije za mobilne uređaje budu izloženi istim problemima nestabilnosti kao desktop procesori 13. i 14. generacije.

To je sve što smo do sada čuli od Intela, iako je Hannaford uverio da će dodatni odgovori biti dostavljeni i da kompanija radi na rešenjima.

Još jednom, ako je vaš procesor već oštećen, potrebno je da ga Intel zameni, a ako Intel to ne uradi, molimo vas da nas obavestite. U međuvremenu, trebalo bi da ažurirate svoj BIOS što pre, jer vaš procesor potencijalno može da se oštećuje nevidljivo – i ako znate kako da rukujete BIOS-om, možda želite da podesite vašu matičnu ploču na Intel-ove podrazumevane performanse.

Na kraju, evo Robeytech videa koji Intel preporučuje korisnicima na Redditu da im pomogne da identifikuju da li njihov čip ima problem. Intel kaže da istražuje druge načine da identifikuje ovaj problem takođe.

Source link

U ponedeljak se činilo da konačno stiže kraj problemima sa nestabilnošću Intelovih desktop procesora – kompanija je potvrdila da će u sredini avgusta objaviti zakrpu koja bi trebalo da reši „glavni uzrok“ problema sa izlaganjem…