Anketa kaže da PC entuzijasti nisu spremni da plate više za AI funkcije

Sada kada je era AI računara konačno stigla, PC entuzijasti počinju da se pitaju kada bi ovaj novi fenomen mogao biti od koristi i njima. Do sada, svi zvanično brendirani AI računari bili su laptopovi srednjeg ranga, što mnoge navodi na pitanje kada će se to proširiti i na domen desktop računara. Kada se to dogodi, kako se čini neizbežno, većina PC entuzijasta u novoj anketi kaže da ne bi bila voljna da plati više za hardver sa AI funkcijama.

Anketa je sprovedena na forumima za TechPowerUp i dobila je puno glasova, sa ogromnih 26,357 ispitanika do sada. Anketu, koju je istakao Videocardz, postavila je pitanje: “Da li biste platili više za hardver sa AI mogućnostima?”

NPU postaje sastavni deo PC mašina

Rezultati ne mogu biti jednostraniji, sa 84% glasova “ne” i samo 7,64% koji kažu da bi bili voljni da plate više. Preostalih 8,6% kaže da ne zna, što je fer s obzirom na to da niko još uvek ne zna šta to stvarno znači, s obzirom na nedostatak AI funkcija uključenih u Copilot+ računare.

Rezultati ankete pokazuju ono što izgleda kao očigledan “nedostatak entuzijazma” za AI funkcije na računarima – barem među PC entuzijastima sa moćnim gaming mašinama. Proizvođači računara svih vrsta su potpuno uključeni u AI hype, jer se to reklamira kao najveća revolucija u računarstvu od izuma hardverskog renderovanja za grafiku.

Dve promene paradigme su slične; AI aplikacije su pokretane neuronskim procesorskim jedinicama (NPU), hardverom koji sada počinje da se pojavljuje u sledećoj generaciji CPU-a za pokretanje AI funkcija. Ali NPU-i su i dalje primetno odsutni u većini desktop CPU-a. Ljudi kažu da ćemo, kao što koristimo GPU-e za pokretanje grafike, svi na kraju koristiti NPU-e za pokretanje AI.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Do sada, Intel, AMD i Qualcomm se snažno fokusiraju na NPU za svoje predstojeće mobilne procesore. Ostaje da se vidi koliko će to biti relevantno za njihove desktop čipove. Na primer, AMD-ovi nedavno najavljeni Zen 5 desktop procesori nemaju NPU-e, ali se priča da će Intelovi Arrow Lake desktop procesori sledeće generacije nuditi NPU, iako sa samo 13 TOPS performansi.

Primera radi, AMD-ov mobilni NPU u Zen 5 nudi 50 TOPS, a Intelovi Lunar Lake mobilni CPU-i tvrde 48 TOPS, tako da onaj u Arrow Lake nije dovoljno moćan da uradi mnogo. Međutim, ti sistemi će obično imati diskretni GPU sposoban za stotine TOPS, što čini onaj u CPU-u uglavnom irelevantnim, prenosi Extreme Tech.

Source link

Sada kada je era AI računara konačno stigla, PC entuzijasti počinju da se pitaju kada bi ovaj novi fenomen mogao biti od koristi i njima. Do sada, svi zvanično brendirani AI računari bili su laptopovi…