BleachBit – vratite brzinu vašem računaru

BleachBit je besplatan program otvorenog koda koji čisti i optimizuje softver računara. Postoji u verzijama za Windows i Linux. Napravljen je još 2016. i za macOS, ali za sada radi samo iz komandnog moda. Autori se nadaju da će uskoro i za ovaj operativni sistem imati celovit program sa grafičkim radnim okruženjem.

Šta BleachBit može da uradi sa vašim računarom?

BleachBit briše nepotrebne fajlove sa hard diska, bez obzira da li su oni keš internet pretraživača, cookies (kolačići, log fajlovi ili oni fajlovi ostali posle instalacije nekog programa. Može čistiti podatke iz mnogih poznatih programa, kao što su veb pregledači, delovi Office paketa ili multimedijalne aplikacije. BleachBit štiti i privatnost tako što briše podatke koji mogu otkriti aktivnosti korisnika na računaru, kao što je istorija pregledanja interneta ili nedavno otvarani fajlovi i programi. U njega je ugrađeno i nekoliko naprednih čistača, kao što je brisanje neispravnih prečica na Linux-u, čišćenje swap fajla (to je privremeni prostor na hard disku koji operativni sistem koristi kao virtuelnu memoriju kada je fizička RAM memorija popunjena) ili brisanje Registry ključeva (to je hijerarhijska baza podataka koja sadrži konfiguracije i postavke za operativni sistem i instalirane aplikacije u Windows-u). Nudi i opciju sigurnog brisanja, posle koga ni eksperti ne mogu povratiti izgubljene podatke.

Rad u programu je jednostavan, da bi koristili ovaj program ne morate biti softverski ekspert. Označite ono što želite da očistite i kliknete na Clean (Očisti). Pre toga možete na Preview (Pregled) da proverite koji će fajlovi biti obrisani i koliko prostora će biti oslobođeno. Za svaku kategoriju koja se briše dobija se kratko i jasno uputstvo o njenom značenju i potencijalnom riziku. Program radi i iz komandne linije što je dobro za automatizaciju. Preko CleanerML repozitorijuma zajednice je dostupan i dodatni broj čistača. (CleanerML je skriptni jezik specijalno napravljen za BleachBit, zasnovan na XML-u.) Možete i sami da pišete čistače raznih fajlova koristeći CleanerML. Pored objašnjenja funkcionisanja u samom programu postoji i help u okviru koga se nalazi i dokumentacija. Ako ni to nije dovoljno, odgovori mogu da se potraže na forumu. BleachBit je preveden na 65 jezika, među kojima se nalazi i srpski.

BleachBit - pregled pre čišćenja

Da li koristiti BleachBit?

Pošto je ovo program otvorenog koda postoji veći stepen poverenja u njegovu bezbednost. (Bilo je negativnih iskustava sa sličnim programima za čišćenje softvera računara, koji su mogućnost pristupa sistemu koristili za zlonamerne aktivnosti). Pre brisanja mudro je biti oprezan, proveriti šta znači brisanje određenih stavki i eventualno napraviti rezervnu kopiju važnih podataka.

Ako ste primetili da vam računar radi sporije nego ranije ili da vam ponestaje prostora na hard disku, BleachBit je program koji može da vam pomogne. On može ubrzati rad vašeg računara. Korisnici trebaju znati da to ubrzanje rada obično nije ogromno. Manje je primetno kod starih računara sa skromnim hardverom. BleachBit dodatno povećava privatnost korišćenja računara. Brisanjem nepotrebnih fajlova smanjuje veličinu bekapa (rezervne kopije važnih podataka koju prave korisnici), a samim tim skraćuje vreme njegovog pravljenja.

Program nema u sebi reklame, niti vam “poklanja” dodatne aplikacije. Ažuriranja su česta, trenutno je u verziji 4.6.0. BleachBit je jednostavan, efikasan i bezbedan alat. Dobra je alternativa komercijalnim alatima slične namene. Mislimo da u svemu prethodno napisanom ima dovoljno razloga da ubrzate vaš računar sa BleachBit-om.

Platforma:
Windows i Linux

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

Loading…


Source link

BleachBit je besplatan program otvorenog koda koji čisti i optimizuje softver računara. Postoji u verzijama za Windows i Linux. Napravljen je još 2016. i za macOS, ali za sada radi samo iz komandnog moda. Autori…