Prastari asteroid otkriva tajne solarnog sistema

Kada se spomene asteroid Bennu, prvo što padne na pamet je rudarenje u svemiru. Mnogo pre nego što se odvojio od matičnog nebeskog tela, i samostalno krenuo kroz kosmos, maleni asteroid bio je deo nebeskog tela bogatog vodom. Upravo to privlači pažnju javnosti ovih dana.

PCPress.rs Image

NASA-ina letelica OSIRIS-Rex, koja je nakon dvogodišnjeg putovanja na Bennu stigla 3. decembra 2018. godine, poslala je još pre šest godina podatke o tome da se na površini nalaze minerali koji potiču iz materijala koji podseća na glinu, što ukazuje da je na asteroidu u dalekoj prošlosti bilo vode. Na osnovu toga se još tada došlo do zaključka da bi asteroidi kao što je Bennu mogli da budu poželjna destinacija za rudarenje u svemiru, budući da dokazi o postojanju vode ukazuju na moguće izvore goriva za buduće misije u kosmosu. Ako bi bile u stanju da pronađu vodu na dalekim asteroidima, svemirske misije se ne bi oslanjale na Zemlju kada je gorivo u pitanju, što bi moglo da dovede do toga da odu mnogo dalje.

Uzorci koji su sa ovog asteroida stigli na zemlju pomažu naučnicima da otključaju tajne o našem solarnom sistemu, ali i o nastanku života. Rudarenje dakle više nije u centru pažnje, jer se uzorci koji su stigli 2023. godine ispituju iz drugih razloga. Naučnici kažu da se radi o svojevrsnim „reliktima iz rane istorije formiranja solarnog sistema“, jer se nisu puno promenili od vremena kada planete još nisu bile formirane.

Bennu je star oko 4,5 milijardi godina i meri 500 metara u prečniku. Razlikuje se od svih meteorita koji su pali na Zemlju i sadrži čestice koje potiču iz vremena pre našeg solarnog sistema, što znači da mogu da odgonetnu tajnu formiranja zvezda. Prema nekim teorijama naša planeta je u početku bombardovana ovakvim asteroidima, pa su oni doneli vodu, ali i ugljenik koji je važan za formiranje života.

Ovaj asteroid je udaljen 63 miliona kilometara od Zemlje, što je 160 puta dalje od Meseca (ne predstavlja opasnost, bar ne u narednih 270 godina). Uzorci koje je OSIRIS-Rex donela natrag su od neprocenjive vrednosti. Tim naučnika koji ih ispituje će u budućnosti sigurno doći i do drugih zaključaka, a za sada se veruje da su se uzorci nekada nalazili ispod vode. To znači da je Bennu komad odvojen od malog, prastarog sveta koji je imao okean.

Source link

Kada se spomene asteroid Bennu, prvo što padne na pamet je rudarenje u svemiru. Mnogo pre nego što se odvojio od matičnog nebeskog tela, i samostalno krenuo kroz kosmos, maleni asteroid bio je deo nebeskog…