StackEdit – moć jednostavnosti u uređivanju dokumenata

StackEdit je besplatan i jednostavan veb servis za stvaranje i uređivanje dokumenata u Markdown formatu. Pošto se aplikaciji pristupa iz veb pregledača dostupan je za sve desktop (Windows, macOS, Linux) i mobilne (Android, iOS) platforme.

Karakteristike StackEdit aplikacije

StackEdit je aplikacija sa pojednostavljenim korisničkim okruženjem do krajnosti. Podrazumevano, ekran je podeljen na dva dela. Levi je onaj u kome radite na dokumentima unoseći tekst i označavajući ga Markdown sintaksom. Ovo je WYSIWYG (What You See Is What You Get) editor teksta, jer se sa desne strane nalazi HTML prikaz toga što radite. Sve komande za rad sa dokumentima su u jednoj navigacionoj traci, gore, sa leve strane ekrana. Pomoću njih se otvaraju ili prave novi folderi ili fajlovi. Takođe, tu se nalazi i desetak komandi za uređivanje i formatiranje dokumenata. U gornjem desnom uglu ikonica StackEdit-a je ulazak u glavni meni aplikcije. U njoj su smeštene komande za podešavanje radnog okruženja i dodatne funkcije aplikacije.

StackEdit je onlajn alat za rad sa dokumentima. Može funkcionisati i kada ne postoji pristup internetu, jer čuva dokumente u lokalnom veb pregledaču korisnika. Sve promene se automatski sinhronizuju kada internet bude ponovo dostupan. Aplikacija prati napisane verzije dokumenta, tako da se uvek možete vratiti na onu koju želite. Napravljeni dokumenti se mogu eksportovati u HTML i PDF. Mada je ovo mali editor teksta, ima mogućnost sinhronizacije sa vašim Google Drive, Dropbox i GitHub nalozima. Tako možete nastaviti započeto sa drugog uređaja ili sarađivati sa ostalim učesnicima u radu na nekom dokumentu. U meniju sinhronizacija možete izvršiti potrebna podešavanja.

Osim standardne Markdown sintakse, podrazumevano su u funkciji i Markdown ekstenzije koje možete i da deaktivirate. One služe za rad sa formulama, UML dijagramima, grafovima i za poboljšanje formatiranja teksta. StackEdit je fleksibilna aplikacija, korisničko okruženje se može podešavati. Leva i desna strana ekrana mogu da se zamene mesta, navigaciona traka da se isključi ili da se izabere druga tema itd. Aplikacija podržava rad sa više dokumenata istovremeno.

Šta je Markdown jezik za formatiranje koji koristi StackEdit?

Više puta smo pomenuli Markdown format, a sada ćemo onima koji ga do sada nisu koristili da damo kratko objašnjenje. To je jednostavan i razumljiv jezik za označavanje teksta kojim možete formatirati skoro sve dokumente. On je neka vrsta pojednostavljenog HTML. Zato se lako konvertuje u HTML, pa se koristi pri pravljenju teksta za veb. Njegova ekstenzija je MD.

Osim u pripremi veb teksta, možete ga naći po forumima, u README fajlove, u raznim beleškama. Od formatiranja fontova ima: podebljano, iskošeno, podvučeno i precrtano. Može praviti liste sa nabrajanjem i numerisanjem. Markdown podržava citate i blokove koda, kao i ubacivanje linkova, slika i horizontalnih linija. Ovo bi bili skoro svi elementi osnovne sintakse. Postoji i proširena sintaksa koju ne podržavaju sve aplikacije. Pomoću nje možete praviti i ubacivati tabele, fusnote, emoji-e, itd.

Kao što je jednostavan za pisanje tako je i veoma čitljiv. Markdown sintaksa se lako pamti. Koriste je blogeri, programeri i ostali koji vole brzo i jednostavno formatiranje teksta. Ima mnogo mesta gde brzo možete naučiti Markdown. Mi vam OVDE preporučujemo jedno od njih.

StackEdit - Welcome file

Kome treba StackEdit?

Za rad u ovoj aplikaciji nije potrebno prijavljivanje, ali ako želite sinhronizaciju na različitim uređajima morate da otvorite nalog. Iz StackEdit-a se može direktno objavljivati na blog platformama kao što su: Blogger, Dropbox, GitHub, Google Drive, WordPress i Zendesk. Postoji mogućnost kasnijeg ažuriranja objava (postova). Ova aplikacija može biti korisna i piscima tehničke dokumentacije, studentima ili raznim vrstama profesionalaca. Njena moć je u sintezi naprednih Markdown osobina, lokalnog uređivanja i cloud povezivanja.

Većina nas koristi MS Word ili slične programe iz nekog drugog Office paketa za uređivanje teksta. Nikad ne proba neku od alternativa ovim ogromnim programima „za sve“, koji su nalik Frankeštajnu. StackEdit je besplatna aplikacija i nema oglasa. Zbog svega prethodnog napisanog, on je pogodan za početnike, mada bi i onim korisnicima sa više iskustva bio koristan. Bez obzira što je daleko jednostavniji nego tekst procesori koje poznajemo i koristimo svakodnevno, sigurni smo da bi StackEdit većini korisnika bio potpuno dovoljan za unos i uređivanje skoro svih dokumenata. Možda bi tako napravljeni dokumenti bili bolji i lepši.

Platforma:
veb servis

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

Loading…


Source link

StackEdit je besplatan i jednostavan veb servis za stvaranje i uređivanje dokumenata u Markdown formatu. Pošto se aplikaciji pristupa iz veb pregledača dostupan je za sve desktop (Windows, macOS, Linux) i mobilne (Android, iOS) platforme.…