Toyota sprovela istragu o neregularnostima

Toyota je priznala da je dala netačne ili manipulisane podatke o bezbednosnim sertifikatima u svojoj matičnoj zemlji Japanu

 Vest je prvobitno izašla na videlo 26. januara 2024. godine, kada je Toyota dobila uputstva od japanskog Ministarstva za zemljište, infrastrukturu, saobraćaj i turizam (MLIT) da sprovede istragu o svojoj aplikaciji za sertifikaciju modela. Toyota Motor Corporation je 3. juna 2024. prijavila šest slučajeva koji uključuju sedam modela proizvedenih od 2014. godine, uključujući i neke obustavljene, gde su metode testiranja odstupile od nacionalnih standarda. 

 Dana 4. juna 2024., japansko ministarstvo saobraćaja izvršilo je raciju u Toyotinom sedištu, što je već dovelo do obustavljanja proizvodnje tri modela automobila ove kompanije. 

 Kompanija je kasnije zaustavila proizvodnju tri modela automobila dostupna samo u Japanu: Corolla Fielder, Corolla Akio i Yaris Cross proizvedeni u Kanegasakiju. 

 Toyota se takođe suočila sa daljim optužbama za korišćenje modifikovanih vozila u testovima bezbednosti sudara za modele koji se više ne proizvode. 

 Predsednik Toyote, Akio Tojoda, izvinio se kupcima dan pre upada. „Zapostavili smo proces sertifikacije i masovno proizvodili naše automobile, a da prethodno nismo preduzeli odgovarajuće mere predostrožnosti“, rekao je gospodin Tojoda. „Kao osoba odgovorna za Toyota grupu, želeo bih da uputim svoje iskreno izvinjenje našim kupcima, entuzijastima automobila i svim zainteresovanim stranama zbog ovog problema, nakon Hinoa, Daihatsua i Toyota Industries Corporation. Zaista mi je žao.’ 

 Toyota je 2023. prodala preko 11 miliona putničkih vozila, međutim, kaže se da nedavna otkrića ne utiču na automobile koji su trenutno na putevima. 

Izvor: carmagazine.co.uk

Source link

Toyota je priznala da je dala netačne ili manipulisane podatke o bezbednosnim sertifikatima u svojoj matičnoj zemlji Japanu.   Vest je prvobitno izašla na videlo 26. januara 2024. godine, kada je Toyota dobila uputstva od japanskog…