Google razvija AI chat botove sa poznatim ličnostima i influenserima

Google navodno razvija nove AI chat botove zasnovane na poznatim ličnostima i YouTube influenserima. Ideja nije revolucionarna — startupovi poput Character.ai i kompanije poput Meta već su lansirali slične proizvode — ali ni celokupna Google AI strategija do sada nije bila toliko inovativna.

Prema informacijama koje je objavio The Information, Google-ovi chat botovi poznatih ličnosti će biti podržani od strane kompanijine Gemini porodice velikih jezičkih modela.

Kompanija pokušava da uspostavi partnerstva sa influenserima, kao i sa poznatim ličnostima, a takođe radi na funkciji koja će omogućiti ljudima da kreiraju svoje sopstvene chat botove jednostavnim opisivanjem njihovih ličnosti i izgleda — nešto što Character.ai već omogućava. Zanimljiva činjenica: Noam Shazeer, jedan od suosnivača Character.ai, bivši je Google inženjer i jedan od kreatora “transformersa”, fundamentalne tehnologije koja je omogućila današnju generativnu AI.

Još uvek nije jasno sa kojim poznatim ličnostima ili influenserima bi Google mogao da sarađuje. Na primer, Meta chat botovi su zasnovani na ličnostima kao što su između ostalih i TikTok zvezda Charli D’Amelio, YouTube fenomen Mr. Beast, Snoop Dogg, Tom Brady i Paris Hilton, dok Character.ai-ovi karakteri uključuju političare, filozofe, fiktivne likove, pa čak i objekte poput bloka sira koji govori. Google-ov projekat navodno vodi dugogodišnji izvršni direktor Ryan Germick koji radi na GoogleDoodles, uz tim od deset ljudi.

Takođe izgleda da bi Google-ovi botovi mogli biti samo eksperiment — prema izveštaju, botovi bi mogli biti dostupni samo na GoogleLabs, kompanijinom sajtu za eksperimentalne proizvode, umesto da budu dostupni svima.

Nije jasno zašto kompanija ovo radi. Meta-ovi AI chat botovi zasnovani na poznatim ličnostima nikada nisu zaista zaživeli uprkos tome što ih je kompanija integrisala u svaki proizvod koji pravi. Npr. kompanijin chat bot zasnovan na Snoop Dogg-u ima samo 15.000 pratilaca na Instagramu u poređenju sa 87,5 miliona pratilaca koji prate pravog repera.

Mogući Razlozi za Google Inicijativu:

1. Eksperimentisanje sa tehnologijom: Google može koristiti ove AI botove kao testnu platformu za unapređenje svojih AI tehnologija i jezičkih modela. Kreiranje botova zasnovanih na poznatim ličnostima može pružiti korisne podatke o tome kakve interakcije korisnici imaju sa AI u različitim kontekstima.

2. Povećanje angažmana: Iako Meta-ovi botovi nisu postigli veliki uspeh, Google može verovati da postoji potencijal za privlačenje pažnje korisnika kroz saradnju sa popularnim ličnostima. Ovo bi moglo povećati angažman na Google platformama.

3. Razvoj personalizovanih usluga: Funkcija koja omogućava korisnicima da kreiraju sopstvene chat botove može privući one koji žele personalizovanije digitalne asistente. Ovo bi moglo otvoriti vrata za nove usluge i aplikacije koje koriste AI za personalizaciju korisničkog iskustva.

4. Istraživanje etike i privatnosti: Eksperimentisanje sa chat botovima može pomoći Google-u da istraži etičke i aspekte privatnosti korišćenja AI tehnologija. Razumevanje kako korisnici percipiraju i koriste AI botove može biti ključno za budući razvoj tehnologije.

Iako ostaje da se vidi kako će se ovaj projekat razvijati, jasno je da Google nastavlja da istražuje nove načine za primenu svoje AI tehnologije u različitim kontekstima.

Source link

Google navodno razvija nove AI chat botove zasnovane na poznatim ličnostima i YouTube influenserima. Ideja nije revolucionarna — startupovi poput Character.ai i kompanije poput Meta već su lansirali slične proizvode — ali ni celokupna Google…