Apple odlaže nove AI funkcije u Evropi zbog regulativa

Kompanija tvrdi da bez konkretnih detalja, EU pravila mogu ugrozi privatnost i sigurnost korisnika.

PCPress.rs Image

DMA je usvojen 2022. godine

Apple je naveo da će odložiti glavne AI funkcije za iOS 18 u Evropskoj uniji. Apple za to okrivljuje pravila Digital Markets Act (DMA zakona). Kompanija je tvrdila da će blokirati lansiranje Apple Intelligence-a, iPhone Mirroring-a na Mac-u i SharePlay Screen Sharing-u u EU ove godine.

“Zabrinuti smo da bi zahtevi za interoperabilnost DMA mogli primorati da kompromitujemo integritet naših proizvoda na način koji ugrožava privatnost i sigurnost podataka korisnika”. Apple nije precizirao kako bi DMA regulative mogle primorati na kompromis privatnosti i sigurnosti korisnika.

DMA, koji je usvojen 2022. godine, pokušava da uvede fer konkurenciju ograničavajući šta velike tehnološke kompanije mogu raditi da bi ugušile konkurenciju. Zabranjuje im da izguravaju manje konkurente, favorizuju svoje usluge u odnosu na rivalske, zaključavaju podatke korisnika unutar svojih platformi i ograničavaju transparentnost u vezi sa korišćenjem podataka za oglašavanje.

Ovo nije prvi put da Apple krivi regulative. Bez mnogo konkretnih detalja za blokiranje korisnika iz EU od pristupa u dobrim stvarima. Ranije ove godine, kompanija je navela da će ukloniti mogućnost dodavanja veb aplikacija na početni ekran u Evropi zbog DMA pravila. Kasnije su promenili odluku, pozivajući se na “zahteve” koje su dobili. Google je učinio nešto slično kada je uklonio aplikacije trećih strana i lica za satove sa evropskih uređaja. Za to je kompanija okrivila “nove regulatorne zahteve.”

Apple-ovo odlaganje dolazi u trenutku kada regulative EU predstavljaju trn u oku kompaniji. Evropska komisija je formalno pokrenula istragu protiv kompanije u martu. Navodno planira da je optuži u narednim nedeljama za kršenje DMA.

Kompanija je već kažnjena sa 1,8 milijardi evra ranije ove godine. Navodno, kompanija je sprečavala programere aplikacija da obaveste iOS korisnike o jeftinijim muzičkim pretplatama van ekosistema kompanije.

Izvor: Engadget

Source link

Kompanija tvrdi da bez konkretnih detalja, EU pravila mogu ugrozi privatnost i sigurnost korisnika. DMA je usvojen 2022. godine Apple je naveo da će odložiti glavne AI funkcije za iOS 18 u Evropskoj uniji. Apple…