Qualcomm AI modeli sada su dostupni svim programerima aplikacija

Qualcomm je u subotu učinio dostupnom celokupnu biblioteku veštačke inteligencije (AI) modela iz svog AI hub-a programerima. Ovim potezom, programeri aplikacija mogu preuzeti, pokrenuti i implementirati AI mogućnosti ovih modela unutar svojih aplikacija ili izgraditi nove aplikacije koristeći ih.

Qualcomm AI modeli su dostupni na njihovom AI hub-u

Kompanija je istakla da su svi AI modeli optimizovani za uređaje koje pokreće njihov AI omogućen sa Snapdragon X Elite SoC serijama. Važno je napomenuti da je kompanija lansirala seriju AI čipseta u aprilu, a pisali smo i o tome na koje uređaje je stigao.

U objavi na X mreži, zvanični profil Qualcomm-a je naveo da su omogućili pristup računskim modelima na Qualcomm AI svim programerima. Važno je napomenuti da se AI modeli mogu pristupiti putem kompanijinog AI hub-a.

Web stranica Qualcomm AI hub-a navodi 94 računska modela podeljena po različitim sposobnostima. Postoje modeli za poboljšanje zvuka i prepoznavanje govora, generisanje teksta i slika, kao i multimodalne sposobnosti kao što su klasifikacija slika i generisanje slike u tekst.

Dalje, postoje različiti AI modeli za različite funkcije vezane za računarsku viziju. Ovo uključuje procenu dubine, klasifikaciju slika, uređivanje slika, detekciju objekata, procenu poze, semantičku segmentaciju i još mnogo toga. Važno je napomenuti da su većina ovih open-source AI modela, koje je Qualcomm fino podesio i optimizovao za efikasan rad na svojim Elite X serijama procesora.

Dok AI hub navodi sve računske modele koje programeri mogu preuzeti i pokrenuti, valja napomenuti da su modeli hostovani i na GitHub-u i Hugging Face-u. AI hub takođe deli istraživački rad modela, kao i osnovne detalje kao što su veličina modela, broj parametara i primenljivi scenariji.

Web stranica takođe pominje vreme izvođenja, korišćenje memorije i NPU slojeve korišćene tokom rada uređaja na uređajima koji koriste Snapdragon X Elite čipsetove. Svi AI modeli dolaze sa licencom AI Model Hub-a koja omogućava programerima da grade aplikacije koristeći ih.

Veruje se da je potez Qualcomm-a usmeren ka stvaranju ekosistema aplikacija pogonjenih veštačkom inteligencijom koji najbolje funkcionišu kada se koriste sa njihovim procesorom. Postojanje ekosistema moglo bi podstaći više brendova laptopova i PC-a da koriste Snapdragon X Elite čipsetove za svoje AI PC-jeve.

Source link

Qualcomm je u subotu učinio dostupnom celokupnu biblioteku veštačke inteligencije (AI) modela iz svog AI hub-a programerima. Ovim potezom, programeri aplikacija mogu preuzeti, pokrenuti i implementirati AI mogućnosti ovih modela unutar svojih aplikacija ili izgraditi…