SAD zabranjuje Kaspersky softver zbog navodnih veza sa Rusijom // IT VESTI



Sjedinjene Američke Države najavile su planove da zabrane prodaju antivirusnog softvera ruskog proizvođača Kaspersky zbog navodnih veza sa Kremljom. Sekretarka za trgovinu, Gina Raimondo, izjavila je u četvrtak da je uticaj Moskve na kompaniju utvrđen kao značajan rizik za američku infrastrukturu i usluge. Ona je rekla da su SAD bile prinuđene da preduzmu akciju zbog „sposobnosti i… namere Rusije da prikuplja i koristi lične podatke Amerikanaca u zlonamerne svrhe“.

„Uglavnom, Kaspersky više neće moći, između ostalog, da prodaje svoj softver unutar Sjedinjenih Država ili da pruža ažuriranja za već korišćeni softver,“ navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine. Kaspersky je saopštio da namerava da iskoristi „sve pravno dostupne opcije“ da se bori protiv zabrane i negirao da se bavi aktivnostima koje ugrožavaju bezbednost SAD.

Plan koristi široka ovlašćenja stvorena tokom administracije Donalda Trumpa kako bi se zabranile ili ograničile transakcije između američkih firmi i tehnoloških kompanija iz „stranih protivničkih“ nacija poput Rusije i Kine. Plan će efikasno zabraniti preuzimanje softverskih ažuriranja, preprodaju i licenciranje proizvoda od 29. septembra, a novi poslovi će biti ograničeni u roku od 30 dana od objave. Prodavci i preprodavci koji prekrše ograničenja suočiće se sa kaznama Ministarstva trgovine.

Ministarstvo trgovine će takođe navesti dve ruske i jednu britansku jedinicu Kaspersky-ja zbog navodne saradnje sa ruskom vojnom obaveštajnom službom. Kompanija je dugo bila meta američkih regulatora. U 2017. godini, Ministarstvo za unutrašnju bezbednost zabranilo je njen glavni antivirusni proizvod na federalnim mrežama, optužujući ga za veze sa ruskom obaveštajnom službom.

Iako je multinacionalna kompanija sa sedištem u Moskvi, Kaspersky ima kancelarije u 31 zemlji širom sveta, pružajući usluge za više od 400 miliona korisnika i 270,000 korporativnih klijenata u više od 200 zemalja, navodi Ministarstvo trgovine. Broj korisnika pogođenih u SAD je klasifikovani poslovni podatak. Međutim, zvaničnik Ministarstva trgovine je izjavio za Reuters da je reč o „značajnom broju“ i da uključuje državne i lokalne vlade i kompanije koje snabdevaju telekomunikacije, energiju i zdravstvenu zaštitu.

Source link

Sjedinjene Američke Države najavile su planove da zabrane prodaju antivirusnog softvera ruskog proizvođača Kaspersky zbog navodnih veza sa Kremljom. Sekretarka za trgovinu, Gina Raimondo, izjavila je u četvrtak da je uticaj Moskve na kompaniju utvrđen…