SAD uvode potpunu zabranu korišćenja Kaspersky softvera

Bajdenova administracija uvodi potpunu zabranu upotrebe ruskog Kaspersky softvera za sajber bezbednost u Sjedinjenim Američkim Državama zbog navodne umešanosti ruske vlade u operacije preko ovog softvera, objavilo je Ministarstvo trgovine SAD-a u četvrtak.

Softver kompanije Kaspersky Lab predstavljao je zabrinutost američkih vladinih zvaničnika još od 2017. godine. Prema ruskom zakonu, njihova vlada ima potpuni pristup Kaspersky sistemima i stoga ima pristup podacima svih svojih korisnika, tvrde američki zvaničnici.

Rusija je pokazala da ima kapacitet, a još više od toga, nameru da eksploatiše ruske kompanije poput Kaspersky-a kako bi prikupljala i zloupotrebljavala lične informacije Amerikanaca,” rekla je sekretarka za trgovinu Gina Raimondo novinarima na konferencijskom pozivu u četvrtak, prenosi ABC News.

Raimondo je rekla da je Biro za industriju i bezbednost Ministarstva trgovine bio u mogućnosti da zabrani Kaspersky zahvaljujući svojim novim ovlašćenjima.

Kaspersky “je dugo podizao zabrinutost za nacionalnu bezbednost” i bio je zabranjen na nekoliko vladinih sistema još 2017. godine, rekla je Raimondo. Dodala je da “dok smo istraživali sve opcije koje su nam na raspolaganju, na kraju smo odlučili da s obzirom na kontinuirane ofanzivne sajber sposobnosti ruske vlade i sposobnost da utiče na operacije Kaspersky-a, moramo preduzeti značajnu meru potpune zabrane ako želimo zaštititi Amerikance i njihove lične podatke.”

Nakon 20. jula, Kasperskom je zabranjeno da sklapa nove ugovore unutar SAD-a prema novoj odredbi. Ruska kompanija može pružati usluge postojećim korisnicima sajber-bezbednosnog i antivirusnog softvera do 29. septembra, ali nakon toga “neće moći pružati sigurnosna ažuriranja.” Softverske usluge će “biti degradirane,” navodi se u pravilu.

Raimondo je rekla da želi jasno staviti do znanja da Amerikanci i američke kompanije koje nastave da koriste postojeće KasperskyLab proizvode neće kršiti zakon, ali neće moći ažurirati svoje proizvode od 30. septembra. Preporučujem vam najsnažnije moguće da odmah prestanete koristiti taj softver i pređete na alternativu kako biste zaštitili sebe, svoje podatke i svoju porodicu,” rekla je sekretarka za trgovinu.

Direktor Kaspersky Lab-a negirao uticaj Rusije

Sekretar za unutrašnju bezbednost Alejandro Mayorkas, čije ministarstvo ima snažnu sajber agenciju, rekao je u izjavi da Amerikanci treba da znaju da mogu da se oslanjaju na sigurnost svojih uređaja.

Akcije preduzete danas su od vitalnog značaja za našu nacionalnu bezbednost i bolje će zaštititi lične informacije i privatnost mnogih Amerikanaca,” rekao je Mayorkas. “Nastavićemo da radimo sa Ministarstvom trgovine, državnim i lokalnim zvaničnicima i operaterima kritične infrastrukture kako bismo zaštitili najvitalnije sisteme i resurse naše nacije.”

ABC News je ranije izveštavao o zabrinutostima vlade u vezi sa Kaspersky-jem. Direktor Kaspersky Lab-a, Eugene Kaspersky, tada je negirao uticaj Rusije na softversku kompaniju.

U intervjuu za ABC News 2017. godine, Kaspersky je nazvao upozorenja američke vlade o njegovoj kompaniji “pogrešnim savetom” i rekao da su “glasine o našem partnerstvu sa vladinim agencijama lažne.”

Source link

Bajdenova administracija uvodi potpunu zabranu upotrebe ruskog Kaspersky softvera za sajber bezbednost u Sjedinjenim Američkim Državama zbog navodne umešanosti ruske vlade u operacije preko ovog softvera, objavilo je Ministarstvo trgovine SAD-a u četvrtak. Softver kompanije…