Možete li zamenom starog UPS uređaja za novi da uštedite novac?

Novi UPS uređaji imaju tehnologiju koja znatno povećava energetsku efikasnost, odnosno smanjuje potrošnju električne energije, čime će računi biti niži.

PCPress.rs Image

Zastarela oprema jedan je od vodećih uzroka zastoja u radu data centara, što utiče na ukupnu produktivnost i efikasnost. Takođe, sprečava korisnike da ispune trenutne i buduće poslovne zadatke i obaveze. Tabela ispod prikazuje uslove koji ukazuju da je UPS blizu kraja korišćenja za datu aplikaciju.

Zamena UPS uređaja uključuje: evaluaciju postojećeg sistema i preporuku za novi uređaj, nabavku, isporuku i puštanje u rad novog UPS uređaja, uz ostale usluge: produženu garanciju, odnošenje i reciklažu starog UPS-a, preradu ili zamenu električnih instalacija, kao i mogućnost potpisivanja novih servisnih ugovora, koji imaju povoljnije uslove.

PCPress.rs Image

Postoje tri glavne faze u životnom ciklusu UPS uređaja koje su prikazane na slici:

Faza komercijalizacije
Faza komercijalizacije počinje kada se određeni model UPS uređaja lansira na tržište i traje sve do njegovog povlačenja s tržišta. U ovoj fazi, i proizvod i usluge su u potpunosti dostupni.

Faza usluga
Faza usluga počinje s povlačenjem proizvoda s tržišta, kada određeni model UPS uređaja više nije dostupan za prodaju, nego je zamenjen novom tehnologijom. U ovoj fazi podrška proizvođača i rezervni delovi se i dalje proizvode i mogu se nabaviti, pa su dostupne samo usluge, ali ne i sam proizvod. Kod svih ozbiljnih proizvođača UPS uređaja faza usluga traje 10 godina.

Faza kraja radnog veka
Faza kraja radnog veka je faza kada ni proizvod, ni usluge za taj model UPS-a nisu više dostupni, tako da je kontinuitet rada u realnoj opasnosti. Ako se proizvod pokvari, rezervni delovi i podrška neće biti dostupni. Tada jedino ostaje zamena novim UPS uređajem.

Prednosti zamene starog UPS uređaja novim

Kada se UPS nalazi u fazi usluga, cene rezervnih delova i usluga se znatno povećavaju u odnosu kada se UPS nalazi u fazi komercijalizacije (pogledajte sliku). Tako da se nabavkom novog UPS uređaja smanjuju troškovi održavanja.

Pored smanjenja troškova održavanja, novi UPS uređaji smanjuju i troškove potrošnje električne energije, jer su energetski efikasniji.

UPS

Pored uštede novca, prednosti da stari UPS zamenite novim su: smanjenje rizika od neočekivanog zastoja, dostupnost rezervnih delova, kao i pristup održavanju i dijagnostici 24/7 putem mobilnog uređaja.

Kada se menja UPS u data centru, preporuka stručnjaka je da bi uvek trebalo nešto poboljšati: ili da sistem ima veću efikasnost, ili da postane pouzdaniji, npr. ako je bio u N sistemu, da se nabavi redundantan sistem, odnosno [N+1] konfiguracija, ili da se pređe na modularno rešenje, ili da se malo povećaju snaga ili autonomija.

Ako želite da zamenite svoj UPS novim ili ukoliko nabavljate novi UPS, slobodno nas pozovite.

konvereks.rs

Autor: Nataša Kovačević

Source link

Novi UPS uređaji imaju tehnologiju koja znatno povećava energetsku efikasnost, odnosno smanjuje potrošnju električne energije, čime će računi biti niži. Zastarela oprema jedan je od vodećih uzroka zastoja u radu data centara, što utiče na…