Potrebni su globalni propisi za podsticanje trgovine imovinom na blockchain-u

Trgovanje akcijama i obveznicama na blockchain-u u velikim razmerama ostaće san ukoliko se ne uspostavi globalni standard za prekograničnu aktivnost. Standard bi omogućio nesmetano kretanje imovine preko različitih blockchain-ova.

Brže, jeftinije i transparentnije trgovanje

Takozvani tokenizovani aset-i, koji predstavljaju osnovne aset-e, razmenjuju se putem tehnologije distribuiranog registra (DLT) koja se takođe koristi za kriptovalute. Banke se nadaju da će trgovanje tokenizovanim aset-ima postati popularno kao način da se trgovanje učini bržim, jeftinijim i transparentnijim.

Međutim, nedostatak kohezivne globalne regulative sprečava nesmetano kretanje aset-a preko različitih blockchain-ova. Izvršni direktori industrije na događaju u Amsterdamu naveli su da napredak u tokenizaciji aset-a ide sporo. Takođe, usvajanje je za sada ograničeno.

Zahtevi klijenata i usklađenosti previše variraju širom sveta da bi jedno, fiksno rešenje moglo zadovoljiti svačije potrebe, rekao je Georgios Vlachos, suosnivač Axelar firme za interoperabilnost blockchain-a koja je koautor izveštaja.

“U trenutnom stanju stvari, različite regulatorne jurisdikcije napreduju različitim tempom i imaju različite fokusne oblasti,” rekao je Vlachos.

Izveštaj o trgovanju zasnovanom na blockchain-u napisali su Axelar Foundation i firma za procenu rizika digitalne imovine Metrika, uz doprinose Citi-a, Deutsche Bank-e, Mastercard-a i Northern Trust-a.

Deutsche Bank je u izveštaju navela da je neophodno imati pristupe koje industrija prihvata za procene rizika potrebne za olakšanje usvajanja.

Međutim, “standardi razvijeni previše prerano mogu lišiti industriju bolje razvijenih rešenja ili postati irelevantni,” rekao je Boon Hiong Chan. Chan je šef za hartije od vrednosti i tehnološko zagovaranje za Azijsko-pacifički region u Deutsche Bank-i.

Northern Trust očekuje da će do 2030. godine veličina tržišta njegove digitalne imovine porasti na između 5 odsto i 10 odsto.

Trenutno je oko 85,12 milijardi dolara vrednih aset-a, uključujući državne hartije od vrednosti, fiat-stablecoins i robe, tokenizovano.

Izvor: Reuters

Source link

Trgovanje akcijama i obveznicama na blockchain-u u velikim razmerama ostaće san ukoliko se ne uspostavi globalni standard za prekograničnu aktivnost. Standard bi omogućio nesmetano kretanje imovine preko različitih blockchain-ova. Brže, jeftinije i transparentnije trgovanje Takozvani…