Ugrađuje oglase u video streamove // IT VESTI


YouTube očigledno pojačava svoj napad na ad blockere trećih strana tako što ugrađuje reklame direktno u video tokove kako bi povećao prihode od korisnika koji ne koriste Premium. Ova taktika može učiniti postojeće dodatke za blokiranje reklama u pretraživačima neefikasnim. Ova akcija je preduzeta kao odgovor na žalbe korisnika na platformi koja je u vlasništvu kompanije Alphabet Inc., a tiču se videa koji preskaču na kraj kada su ad blockeri omogućeni.

YouTube kombinuje reklame sa video tokovima, prema objavi na društvenoj mreži X (ranije Twitter) od strane SponsorBlock-a, dodatka koji omogućava gledaocima da izbegnu sponzorisane delove YouTube videa. Video zapisi i reklame su uvek bili dve različite stvari, s tim što su prvi zaustavljali druge u unapred određenim vremenima.

Ad blockeri će se možda sve teže boriti protiv reklama s ovom novom tehnikom umetanja reklama direktno u video tok. SponsorBlock je izrazio zabrinutost da bi, promenom svih vremenskih oznaka tako da uključuju trajanje reklama, ova integracija reklama na strani servera mogla ometati njegovu funkcionalnost.

Prošlog meseca korisnici su se žalili na automatsko završavanje videa ako su imali ad blockere instalirane. Problem sa gledanjem videa sa uključenim ad blockerom opisan je u postu na YouTube subredditu, gde gledalac nije mogao preskočiti nijedan deo videa; umesto toga, materijal bi se brzo premotavao do kraja. Oni koji su uspeli da zaobiđu ovaj problem otkrili su da videi puštaju bez zvuka, što im omogućava da gledaju sadržaj bez zvuka.

Ove akcije su verovatno deo šireg plana YouTube-a da se bori protiv ad blockera na globalnom nivou. YouTube tvrdi da softver za blokiranje reklama, koji su obično ekstenzije za pretraživače, krši uslove korišćenja njegovih API usluga. YouTube je u nedavnoj zajedničkoj objavi naglasio svoju posvećenost održavanju ovih standarda, ističući štetne efekte programa za blokiranje reklama na sposobnost kreatora sadržaja da zarađuju od svojih kreacija. Kompanija je izdala upozorenje, rekavši da korisnici koji koriste takve aplikacije mogu iskusiti probleme sa baferovanjem ili poruke o grešci kada pokušavaju da gledaju videe.

YouTube je ranije naglasio da njegove reklame omogućavaju milijardama ljudi da besplatno gledaju sadržaj širom sveta, ističući značaj pravednog plaćanja kreatorima na osnovu gledanosti. Sajt poziva gledaoce koji žele da gledaju videe bez reklama da se prijave za YouTube Premium, koji ima funkcije uključujući gledanje van mreže, reprodukciju u pozadini i pristup YouTube Music bez reklama.

YouTube je ponovio svoj stav o upotrebi aplikacija trećih strana i obećao da će preduzeti potrebne korake da zaštiti svoju publiku, kreatore i platformu. Kompanija je naglasila da aplikacije trećih strana moraju poštovati njene Uslove korišćenja kako bi nastavile da koriste njegove API usluge.

Source link

YouTube očigledno pojačava svoj napad na ad blockere trećih strana tako što ugrađuje reklame direktno u video tokove kako bi povećao prihode od korisnika koji ne koriste Premium. Ova taktika može učiniti postojeće dodatke za…