Googe Chrome dobija Manifest V3

Google priprema teren za Manifest V3, specifikaciju za Chrome ekstenzije koja bi mogla promeniti način na koji rade blokatori oglasa. Kompanija je najavila da će početi sa postepenim ukidanjem starog sistema na Chrome Beta, Dev i Canary kanalima.

PCPress.rs Image

Početak ukidanja Manifest V2

Ako koristite neki od ovih kanala, možete videti poruku upozorenja na stranici za upravljanje ekstenzijama koja kaže da će Google uskoro prestati da podržava ekstenzije koje rade na Manifest V2. Ekstenzije će i dalje raditi, ali Google navodi da će ih onemogućiti u vašem pretraživaču u „narednim mesecima“ pre nego što potpuno ukloni mogućnost njihove upotrebe. Stabilna verzija Chrome-a će eventualno dobiti ove promene, sa potpunim uvođenjem planiranim za početak 2025. godine.

Reakcije i prilagođavanja na Manifest V3

Google-ova dugotrajna tranzicija na Manifest V3 naišla je na protivljenje zbog zabrinutosti da bi mogla ograničiti efikasnost blokatora oglasa. Međutim, Google je pokušao da odgovori na glavne brige developera dodavanjem podrške za korisničke skripte i povećanjem broja setova pravila za declarativeNetRequest API koji koriste ekstenzije za blokiranje oglasa. Prema Google-u, Manifest V3 će pomoći u poboljšanju sigurnosti ekstenzija, jer uklanja podršku za udaljeno hostovan kod.

Google navodi da je 85 procenata „aktivno održavanih“ ekstenzija u Chrome Web Store-u već kreiralo verzije kompatibilne sa Manifest V3, uključujući neke od najpopularnijih blokatora oglasa, kao što su AdBlock, Adblock Plus, uBlock i AdGuard.

Izvor: The Verge

Source link

Google priprema teren za Manifest V3, specifikaciju za Chrome ekstenzije koja bi mogla promeniti način na koji rade blokatori oglasa. Kompanija je najavila da će početi sa postepenim ukidanjem starog sistema na Chrome Beta, Dev…