Microsoft napokon daje rešenje za grešku sa USB4 uređajima i Windows 11

Još u martu 2019. godine, USB4 je najavljen i baziran na Intelovoj Thunderbolt tehnologiji, a nova specifikacija je objavljena u septembru iste godine. Kao i uvek, usvajanje novih tehnologija zahteva vreme, a Microsoft Windows nije izuzetak.

Iako nije jasno kada je tačno Microsoft dodao podršku za USB4 u Windows 11, u maju 2023. godine kompanija je konačno dodala posebnu stranicu u podešavanjima za USB4 uređaje sa verzijom 22H2 Moment 3 i ažuriranjem (KB5026446). Ova opcija se nalazi pod “USB4 Hubs and Devices” u sekciji ‘Bluetooth & devices’.

USB4 pod lupom pažnje Microsoft-a

Iako je upravljanje USB4 uređajima postalo praktičnije, Microsoft nije imao posebnu stranicu za podršku, poput osnovnog FAQ za rešavanje problema, koja bi korisnicima savetovala moguće rešenje za probleme sa USB4 uređajima. Međutim, to više nije slučaj, jer je kompanija konačno objavila moguća rešenja za prilično čest problem vezan za USB, gde sistem prikazuje poruku o grešci “USB4 device functionality might be limited”.

Kompanija je pružila listu mogućih rešenja za problem, kao i uzroke zbog kojih se problem može pojaviti, kako bi korisnik mogao da se pozabavi osnovnim uzrokom problema, umesto samo simptomom:

Probajte rešenje Mogući problemi
Uverite se da vaš PC podržava USB4 kako biste dobili najbolje iskustvo sa priključenim USB4 uređajem. Vaš uređaj podržava USB4, ali je priključen na port na vašem PC-u koji ne podržava USB4. Priključeni uređaj može imati ograničenu funkcionalnost jer ne koristi USB4.
Koristite kabl koji je obezbedio proizvođač vašeg uređaja, ili sertifikovani USB4 kabl Koristite kabl koji ne podržava USB4
Povežite vaš USB4 uređaj ili razdelnik direktno na PC. Povezujete vaš USB4 uređaj na razdelnik koji ne podržava USB4.

Nismo sigurni šta je podstaklo ovu promenu. Možda je to bio deo Microsoftove liste zadataka već duže vreme. Možda je to nedavno dodavanje podrške za USB4 2.0, ili bi to mogla biti najava novih AMD-ovih X870E i X870 ploča, gde će svaka ploča imati USB4 konekciju, piše Neowin.

Source link

Još u martu 2019. godine, USB4 je najavljen i baziran na Intelovoj Thunderbolt tehnologiji, a nova specifikacija je objavljena u septembru iste godine. Kao i uvek, usvajanje novih tehnologija zahteva vreme, a Microsoft Windows nije…