Kreatori i alati: Ivan Aleksić, dizajner proizvoda

Ja sam Principal Product Designer u Instapage-u, gde sam se pre 12 godina pridružio kao Founding Product Designer. Da, već dugo sam u istoj kompaniji, ali posao je i dalje veoma interesantan. Prisustvovao sam svim fazama razvoja kompanije, od bootstrap početka, preko milionskih investicija, do M&A. Nadam se da ću dočekati i IPO.

Moj posao obuhvata optimizaciju korisničkog iskustva (UX-a) na svim dodirnim tačkama koje korisnik ima sa Instapage aplikacijom, kao i kreiranje novih rešenja za korisnikove ciljeve i probleme. Uglavnom radim na velikim projektima koji uključuju više timova. Kada je potrebno, služim i kao menadžer i mentor mlađim kolegama.

Ono što najviše volim i što me iskreno uzbuđuje kod mog posla je kada moj rad ima pozitivan efekat na korisničko iskustvo i biznis. Kada ono što smo uradili efikasno rešava korisnikove probleme koje smo identifikovali, a sa druge strane donosi poboljšanje biznis metrika koje smo želeli.

Svoje slobodno vreme provodim sa porodicom, pre svega sa malim sinom koji je došao na svet prošle godine. Fokus je na porodici, dok su sve ostale aktivnosti i hobiji trenutno na pauzi, iako ih je bilo dosta.

Hardver koji koristim

Radna stanica mi je Laptop Apple Macbook PRO 16’’ M1. Naravno, prezadovoljan sam njime, ali je preveliki i pretežak za kad sam u pokretu. Tako da razmišljam da nabavim i nešto manje, tipa 13” Macbook Air, koji bih uvek nosio sa sobom.

Što se tiče periferija, tu je Magic Mouse i Magic Keyboard. Veliki sam fan Magic Mouse-a (neverovatno dobar proizvod). Imam i Magic Trackpad na stolu, ali ga ne koristim često. Za eksterni monitor imam malo stariji 23” Dell 2340L.

Što se tiče slušalica, koristim Bose Noise Cancelling Headphones 700, ali mi smetaju kad sam ceo dan na sastancima. Zato preferiram Samsungove AKG bubice, jednostavana proizvod koji odlično završava posao.

Pošto radim remote trudim se da na sastancima moje prisustvo izgleda što ozbiljnije moguće. Mikrofon koji koristim na sastanicima je NZXT Capsule. A za osvetljenje na sastancima koristim Xiaomi pametnu stonu lampu.

Kao mobilni telefon koristim Samsung A53. Ni po čemu poseban, ali više nego dovoljan.

Softver koji koristim

Figma – Moj primarni softver za rad. Proizvodi mog rada su ugalnom deljeni kroz Figmu. Od istraživanja, skica, pa do finalnog dizajna. Od pluginova jedno što stvarno koristim jeste google material desing icons.

UX Copilot – AI asistent koji sam napravio da svakodnevno koristim u svom poslu. Ovo je verzija ChatGPT-a koja personalizovana i napravljena za UX dizajnere. Koristim u svim fazama dizajna, i u dobrom delu mojih taskova. (preporuka)

Loom – Loom je esencijalni deo moje asinhrone komunikacije. Pokazao se kao najefektivniji alat za interno deljenje ideja i prezentovanje dizajna. Jako često uz sam dizajn u Figmi, dostvaljam i Loom video koji objašnjava detalje.

ProductBoard  – Sve povratne informacije koje dobijamo od korisnika guramo ovde, i uredno obeležavamo. Godinama unazad. Ovo je naš rudnik zlata. Na svakom projektu ovo je prva stvar koju gledam.

Fullstory – Fullstory nam pomože da razumemo naše korisnike. Podjednako ga gledamo i koristimo na samom početku projekta, kao i nakon što izbacimo novu opciju u proizvodu.

Miro – Miro koristimo kao ceo tim, najčešće u najranijim fazama projekta. Pomaže nam da brzo podelimo ideje i dodjemo na isti nivo razumevanja problema i projekta.

Grammarly – Koristim ga da ne bih morao da razmišljam o gramatičkim greškama i pravilnom struktuiranju rečenica. Imam pro verziju i vredi svaki dinar.

ChatGPT PRO – ChatGPT pokušavam da koristim kad god je to moguće. Sa ciljem da budem brži. Što sa njim i jesam, barem duplo. Najčešće u fazama istraživanja.

Perplexity – Perplexity je hibrid Google-a i ChatGPT-a. Jako često ga koristim umesto Google-a, kada želim da dobijem odgovor jako brzo i tačno. I njega koristim najčešće u fazama istraživanja.

The post Kreatori i alati: Ivan Aleksić, dizajner proizvoda appeared first on Startit.

Source link

Ja sam Principal Product Designer u Instapage-u, gde sam se pre 12 godina pridružio kao Founding Product Designer. Da, već dugo sam u istoj kompaniji, ali posao je i dalje veoma interesantan. Prisustvovao sam svim…