Firefox 117 objavljen sa manjim izmenama


S obzirom na brzi ritam izdavanja, ažuriranja Firefox-a prepuna funkcija su odavno prošla.

PCPress.rs Image

Mozilla Firefox 117 je sada dostupan korisnicima širom Windows-a, macOS-a i Linux-a

I dalje dobijamo vrhunske nove funkcije, ali ih dobijamo u varijantama, raspoređenim tokom godine, umesto u jednom ažuriranju blokbastera. Zbog toga ažuriranja kao što je Firefox 117 izgledaju neuzbudljiva.

Glavna funkcija u Firefox-u 117 je nova skrivena preferencija koja omogućava korisnicima da „onemoguće Firefox tako da se kontekstni meni pojavi kada pritisnete shift+desni klik na web stranicu jer to ponekad može izazvati neželjene rezultate na određenim sajtovima”.

Očekivalo se da će lokalna funkcija prevođenja prilagođena privatnosti biti isporučena u Firefox-u 117, ali je, iz nepoznatih razloga, odložena za buduće izdanje – nadamo se da će se pojaviti u Firefox-u 118, sledećeg meseca.

Na Linux-u, Firefox 117 više ne prikazuje indikator deljenja ekrana pod Wayland-om. Mozilla kaže da ovo „nikada nije funkcionisalo tako dobro kao na drugim platformama“ i razlog da pošto većina desktop okruženja (kao što je GNOME) pokazuje sopstvene indikatore deljenja ekrana, nikome to neće nedostajati.

Što se tiče ispravki, YouTube liste video snimaka (pretpostavljamo da misle na plejliste) se sada „ispravno pomeraju prilikom navigacije pomoću čitača ekrana“ – što je dobro čuti.

Možete (kao i uvek) da preuzmete Firefox sa zvanične Mozilla veb lokacije ili da preuzmete najnovije izdanje direktno sa Mozilla FTP-a.

Međutim, većina korisnika Linuxa trebalo bi da sačeka da njihov distro upakuje Firefox 11 i izda ga kao standardno ažuriranje softvera.

Na Ubuntu 22.04 LTS ili novijoj verziji Firefox se automatski ažurira u pozadini putem Snap-a (iako možete ukloniti Firefox Snap i instalirati Firefox kao Deb na Ubuntu).

Izvor: Omgubuntu





Source link

S obzirom na brzi ritam izdavanja, ažuriranja Firefox-a prepuna funkcija su odavno prošla. Mozilla Firefox 117 je sada dostupan korisnicima širom Windows-a, macOS-a i Linux-a I dalje dobijamo vrhunske nove funkcije, ali ih dobijamo u…