Došlo je vreme da se prebacite na OLED gejming monitore

Prema novom izveštaju, prodaja gejming OLED monitora je eksplodirala ove godine. Isporuke su već dostigle 200.000 jedinica, što je više nego duplo povećanje u odnosu na isti period prošle godine, što jasno pokazuje da gejming  OLED monitori postaju prvi izbor za premijum ekrane kada su u pitanju igre.

Sve to se poklapa sa mnogim najavama stručnih medija, ali i  sa našim testovima. Konkretno, ekrani zasnovani na Samsung QD-OLED tehnologiji prednjače, ali LG WOLED tehnologija se takođe pokazala veoma dobrom.

Jedan od ključnih razloga za popularnost ove vrste monitora, pored fantastičnog kvaliteta prikaza slike je i sve pristupačnija cena ovih ekrana, pa u primeru Samsung 49-inča velikog modela sa svim opcijama koje nudi korisniku, predstavlja izuzetno dobru vrednost za uloženi novac. Iako je zasnovan na prošlogodišnjoj verziji QD-OLED panela, Samsung G95SC nudi ogroman ekran i mnoštvo funkcija, dok košta „samo“ 1.100 dolara.

Iiako je burn-in i dalje glavna briga u vezi gejming OLED monitora, najnoviji paneli su prilično poboljšani. Upotrebom novih OLED materijala, softverskih rešenja i novih tehnika testiranja, ovaj problem sve manje predstavlja glavobolju kod novih modela monitora.

Inače ovaj problem nije samo ispoljen kod OLED ekrana, već kod svih monitora zbog češćeg i dužeg prikaza statičnih slika na PC računarima. Obzirom na tu činjenicu, burn-in će se i dalje događati, ali u manjoj meri jer to što je neko iskusio ovu vrstu problema na monitoru, ne znači da će ti i vi imati takvih problema.

Vreme je da priuštite OLED monitor i osetno poboljšate gejming osećaj

No vratimo se suštini današnje teme. Pored toga što već u ovom trenutku pokazuje impresivan napredak u prodaji u izveštaju koji je objavio TrendForce, predviđa da će ukupna prodaja gejming OLED monitora ove godine dostići broj  od 1,34 miliona uređaja. Povećanje od 161 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Što se tiče popularnosti uređaja pojedinih brendova, Samsung je vodeći sa učešćem od 36%, dok je Dell (koji koristi panele različitih proizvođača, uključujući LG i Samsung) na drugom mestu sa 21%, a LG je treći sa 19%.

LG je u početku bio vodeći proizvođač OLED gejming monitora. Međutim, njegova tehnologija WOLED panela se pokazala manje popularnom od Samsung QD-OLED tehnologije, jer nije tako oštar i nema ubedljivu osvetljenost boja, osim bele.

To je zato što koristi četiri podpiksela koji se sastoje od bele, crvene, zelene i plave (sa istaknuto pojačanom svetlinom bele), a ne uobičajeni trio crvene, zelene i plave. Sa druge strane Samsung QD-OLED tehnologija, koristi kvantne tačke za povećanje osvetljenosti sve tri boje podpiksela, piše PCGames.

Rezultat je dugoročno gledajući, povećana dostupnost ovih ekrana na tržištu, a cene će sigurno i dalje biti u trendu pada za gejming OLED monitore.

Da li imate u planu prelazak na gejming OLED monitor? Koliko biste uopšte bili spremni da platite za OLED ekran veće dijagonale i bržeg osvežavanja?

Source link

Prema novom izveštaju, prodaja gejming OLED monitora je eksplodirala ove godine. Isporuke su već dostigle 200.000 jedinica, što je više nego duplo povećanje u odnosu na isti period prošle godine, što jasno pokazuje da gejming…