Wear OS 5 obećava bolji vek baterije na nosivim uređajima i druge nadogradnje

Na svojoj konferenciji za razvojne programere, Google je juče predstavio Wear OS 5 dajući nam uvid u nove funkcije i druge poboljšanja koja dolaze sa platformom namenjenoj nosivim uređajima. Kompanija još nije spremna da lansira finalnu verziju ovog operativnog sistema, ali njegova verzija za pregled već donosi poboljšan vek baterije.

Kao primer, Google je naveo da će Wear OS 5 trošiti 20 posto manje energije od Wear OS 4 ako korisnik trči maraton. Wear OS 4 već je doneo poboljšanja u veku baterije pametnih satova koji ga podržavaju, ali još uvek može bi mogao da bude mnogo bolji u upravljanju energijom uređaja. Google je takođe pružio programerima novi vodič o tome kako da čuvaju energiju i bateriju, kako bi mogli da kreiraju efikasnije aplikacije.

Osim toga, Google je lansirao nove funkcije za Watch Face Format, omogućavajući programerima da kreiraju više tipova lica sata koji prikazuju različite vrste informacija. Omogućio je kreiranje aplikacija koje mogu da prikažu trenutne vremenske informacije na prvi pogled uz ovu nadogradnju, uključujući temperaturu i šanse za kišu.

Kompanija takođe dodaje podršku za nove vrste opcija. One uključuju „goal progress“ što odgovara podacima u kojima korisnik ima cilj, ali ga može premašiti kao i „weighted elements” koji se može koristiti za predstavljanje diskretnih podskupova podataka.

Wear OS 5 može doneti nove aplikacije i nove funkcionalnosti u starim aplikacijama. Google Health Connect API za platformu omogućiće aplikacijama pristup korisničkim podacima čak i dok rade samo u pozadini. Takođe će im omogućiti pristup zdravstvenim informacijama tokom poslednjih 30 dana, iako će korisnici morati da daju svoje izričito odobrenje pre nego što aplikacije mogu iskoristiti obe funkcije, piše na blogu Android Developers.

Konačno, Health Services API za Wear OS 5 podržava nove tipove podataka za trčanje, kao što su vreme kontakta sa zemljom i dužina koraka. Google nije objavio kada će Wear OS 5 biti zvanično dostupan, ali je njegov prethodnik, Wear OS 4, lansiran zajedno sa Samsung Galaxy Watch6 u avgustu 2023. Na osnovu ovog vremenskog okvira i uređaja koji podržavaju trenutnu platformu, Watch OS 5 bi mogao da bude lansiran sa Samsung Galaxy 7 ili Pixel Watch 3 kasnije ove godine.

Sve vesti sa ovogodišnje Google I/O konferencije možete da pratite na linku na našem sajtu.

Source link

Na svojoj konferenciji za razvojne programere, Google je juče predstavio Wear OS 5 dajući nam uvid u nove funkcije i druge poboljšanja koja dolaze sa platformom namenjenoj nosivim uređajima. Kompanija još nije spremna da lansira…