Google ugrađuje Gemini AI direktno u Android

Na ovogodišnjem Google I/O 2024 događaju koji je počeo sinoć, kompanija je najavila nekoliko sjajnih poboljšanja svog Gemini AI četbota za Android uređaje. Među njima je i vest da je veštačka inteligencija sada neizostavni deo Android operativnog sistema, što omogućava dublju integraciju sa aplikacijama. Najznačajnija nova funkcija ne bi bila moguća bez integracije sa osnovnim operativnim sistemom, pa će Gemini sada bolje da razume kontekst dok upravljate aplikacijama na svom pametnom telefonu.

Google je dao primer brzog deljenja ili slanja slika generisanih veštačkom inteligencijom u Gmail ili Messages, iako bi za sada možda trebalo da izbegavate generisanje nekih „istorijskih” slika. Kompanija je takođe napravila funkciju „Ask this video” (Pitajte ovaj video), koja omogućava korisniku da postavi pitanje o određenom YouTube video zapisu, na koja bi AI četbot trebalo da odgovori. Google tvrdi da će ovo da funkcioniše sa „milijardama” video zapisa, a sličan alat postoji i za PDF formate.

Kada Gemini dobije pristup većem delu vaše zbirke aplikacija kao deo Android 15 verzije, trebalo bi da zaista ispuni neke od onih velikih obećanja koja su dali konkurenti, kao što su Human i Rabbit, tehnološke kompanije koje se bave razvojem različitih AI aplikacija i usluga.

Za sada, Google kaže da je „tek na početku onoga kako AI na uređaju može promeniti ono što vaš telefon može da učini”, pa  stoga možemo da se nadamo budućoj integraciji sa aplikacijama, barem kao što su Uber (popularna platforma za prevoz putnika) i Doordash (aplikacija koja se koristi za poručivanje i dostavu hrane).

Zahvaljujući ugrađenoj veštačkoj inteligenciji i Circle to Search funkcija takođe će dobiti podsticaj. Korisnik može da označi gotovo sve na svom telefonu i da potom o tome dobije relevantne informacije. Google tvrdi da će ljudi moći to da učine bez potrebe za promenom aplikacija.

S obzirom na to da su mogućnosti veštačke inteligencije za sada gotovo bezgranične, ona se lako može proširiti i na probleme iz fizike i matematike – dovoljno je samo da označite polje za odgovor i da dobijete rešenje, što će verovatno obradovati učenike, a verovatno samo dodatno frustrirati nastavnike.

Source link

Na ovogodišnjem Google I/O 2024 događaju koji je počeo sinoć, kompanija je najavila nekoliko sjajnih poboljšanja svog Gemini AI četbota za Android uređaje. Među njima je i vest da je veštačka inteligencija sada neizostavni deo…