AMD RDNA 5 će biti iz osnova potpuno nova GPU arhitektura

AMD RDNA 5 grafički procesori sledeće generacije će imati iz osnova novu GPU arhitekturu i imaće za cilj da budu „Zen“ trenutak za Radeon diviziju.

Najnovije glasine koje stižu sa Chiphell foruma i korisnika pod pseudonimom wjm47196, a koji je od ranije poznat po svojim zagonetnim, ali krajnje tačnim najavama kada su u pitanju neki raniji  Radeon RX 6000 Refresh i NVIDIA RTX 30 modeli grafičkih karti. Od tada je prošlo dosta vremena, tako da je došao trenutak da se ponovo oglasi o sledećoj generaciji AMD grafičkih karti i njenim novitetima.

Prema navodima ovog insajdera, tvrdi se kako AMD planovi sa RDNA 3 GPU linijom Radeon grafičkih karti, nisu prošli po planu i prvobitnim očekivanjima. Problemi sa RDNA 3 su uzrokovani time što konačna verzija silicijuma nije ispunila interne projekcije performansi i bilo je očigledno da poboljšanje energetske efikasnosti nije onoliko koliko se najavljivalo.

S druge strane, NVIDIA „Ada“ grafički procesori su „uništili“ AMD RDNA 3 konkurenciju u ciframa efikasnosti i to u svim segmentima. Štaviše, AMD je morao da ublaži svoj početni dizajn koji je navodno uključivao do 192 MB Infinity Cache memorije, a na samo 96 MB zbog ograničenja troškova i implikacija po brzinu i GPU snagu.

AMD ima dovoljno vremena za razvoj RDNA 5

Gledajući unapred, AMD RDNA 4 generacija grafičkih procesora će uglavnom biti fino podešena i poboljšana RDNA 3 arhitektura. Tvrdi se da će RDNA 4 linija biti uporediva sa Radeon RX 7900 XT serijom grafičkih karti i kao što iz dosadašnjih informacija znamo, postojaće dve verzije grafičkih procesora: Navi 48 i Navi 44.

Oba će ciljati mejnstrim i manje zahtevne korisnike  mahom one sa RDNA GPU modelima prve generacije (Radeon RX 5000 serija). Jedna od oblasti u kojoj bismo mogli da vidimo veća poboljšanja biće Ray Tracing performanse, posebno zbog toga što će sličan IP blok biti iskorišćen za predstojeću Soni PS5 Pro konzolu.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

AMD takođe ima u planu RDNA 3+, a koji će uglavnom pokretati iGPU deo na Ryzen APU modelima sledeće generacije, kao što su: Strix Point i Strix Halo. Nije najjasnije hoće li RDNA 3+ biti ograničen isključivo kao rešenje integrisanog grafičkog jezgra (iGPU) ili ćemo videti bilo kakvo diskretno izdanje zasnovano na ovoj arhitekturi. Nedavne glasine takođe kažu da AMD ne planira uvođenje nove Radeon RX 8000 GPU serije tokom ove godine, ali se očekuje da će sa druge strane, NVIDIA konkurencija predstaviti svoje vodeće Blackwell RTX 5090 & RTX 5080 grafičke karte pred kraj ove godine.

RDNA 5 bi trebao da bude nešto specijalno i različito od dosadašnjeg

Posle toga sledi AMD RDNA 5 generacija grafičkih procesora. Očekuje se da GPU generacija koja nasleđuje RDNA 4, biti izgrađena na potpuno novoj arhitekturi koja će iz svojih osnova biti nova. Nije čak ni poznato da li će AMD zadržati RDNA 5 naziv za nju ili će se prebaciti na nešto sasvim novo. Obećanje „zen“ trenutka dugo se čekalo u Radeon porodici i očekuje se da će to upravo biti dolazak RDNA 5 grafičkih procesora.

Takođe se tvrdi da će nova GPU arhitektura biti integralni deo Medusa APU linije sledeće generacije koja sadrži Zen 6 procesorska jezgra.

Dalje, informacije stavljaju veliki naglasak na to kako će AMD fino podesiti svoj AI i ROCm softverski paket, tako što će Xilink direktno arbitrirati u tom polju rada. Brendiranje „Radeon AI“ je nešto što možemo očekivati u budućim verzijama grafičkih karti jer AMD sve veći fokus stavlja  na „AI PC“ segment.

Definitivno je to njihova namera iz razloga što konkurencija svoj GeForce RTX reklamira kao premijum AI PC platformu. AMD RDNA 5 grafički procesori su još godinama udaljeni od momenta lansiranja i prognozira se da će se to desiti krajem 2025. ili 2026. godine kada ćemo početi da dobijamo konkrentne nagoveštaje o tome šta je AMD spremio. Da li će to biti „Zen“ trenutak koji je Radeon tim dugo čekao, ostaje da vidimo u narednim godinama.

Source link

AMD RDNA 5 grafički procesori sledeće generacije će imati iz osnova novu GPU arhitekturu i imaće za cilj da budu „Zen“ trenutak za Radeon diviziju. Najnovije glasine koje stižu sa Chiphell foruma i korisnika pod…